İbn Hişâm'ın 'Şerhu Şüzûri'z-Zeheb' adlı eserinde istişhâd ettiği ayetlerin nahiv açısından incelenmesi
The examination of the Qur'anic verses referenced by Ibn Hişâm in his work 'Şerhu Şüzûri'z-Zeheb' from a nahiv perspective
  1. Tez No: 906847
  2. Yazar: HACER ATLIHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Hişâm, Şüzûr, İstişhâd, Nahiv, Lahn, İbn Hişâm, Şüzûr, İstishhad, Nahiv, Lahn
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Dil, bir milletin duygu ve düşüncelerini ifade etmesini ve diğer milletlerle iletişim kurmasını sağlayan en önemli araçtır. Bundan dolayı tüm toplumlar, dillerine önem vermiş ve onu her türlü tahrifattan korumak için belli kurallar koymuşlardır. Bu bağlamda Araplar da oldukça zengin olan Arapçayı gramer hatalarından korumak amacıyla sarf-nahiv adıyla bir metodoloji oluşturmuşlardır. Bu metodoloji gelişerek devam etmiş ve bu alanda dilbilimciler tarafından çok zengin eserler telif edilmiştir. Bu zengin ve faydalı eserlerden biri de İbn Hişam tarafından kaleme alınan Şerhu Şüzûri'z-Zeheb adlı eseridir. Bu çalışmada evvela İbn Hişam'ın yaşadığı dönem, hayatı, hocaları, talebeleri, edebi kişiliği, nahiv alanında mensub olduğu ekol ve eserleri tanıtılmaya çalışıldı. Daha sonra dildeki bozulmalar ve bu olumsuzlukları önlemek amacıyla yapılan bilimsel ve akademik gramer çalışmaları özetleyip müellifimizin bu alanda kaleme aldığı Şerhu Şüzûri'z-Zeheb adlı eseri incelendi.
Özet (Çeviri)
Language, as the most vital tool for expressing the emotions and thoughts of a nation and for communicating with other nations, holds significant importance. Therefore, all societies have valued their languages and established certain rules to protect them from any from of distortion. In this context, the Arabs developed a methodology known as“ sarf- nahiv”to safeguard the rich Arabic language from grammatical errors. This methodology has evolved over time, leading to the creation of numerous rich works in the field by linguists. One of these valuable works is“Şerhu Şüzûri'z-Zeheb”, authored by İbn Hişâm. In this study, firstly, an attempt was made to introduce the period in which İbn Hişâm lived, his life, teachers, students, literary personality, the school of grammar to which he belonged in the field of nahiv, and his works. Subsequently, the linguistic deteriorations and the scientific and academic grammar studies conducted to prevent these negatives were summarized, and our author's work in this field,“Şerhu Şüzûri'z-Zeheb”, was examined.