Cryptographic test methods for block ciphers
Blok şifreler için kriptografik test metodları
  1. Tez No: 90686
  2. Yazar: R. CÜNEYT ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Blok şifreler, DES, PES, IDEA, kriptografık test kriterleri, yerleşim kutusu vı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz BLOK ŞİFRELER İÇİN KRİPTOGRAFİK TEST METODLARI Acar, R. Cüneyt Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Melek D. YÜCEL Aralık 1999, 104 sayfa Bu tezde, kriptografik açıdan güvenli blok şifreler için test ölçütleri araştuıldı ve DES, PES, IDEA gibi bazı bilinen şifrelere uygulandı. Bu ölçütler, eksiksizlik, çığ, katı çığ, ikil bağımsızlığı, doğrusal olmama ile birlikte EXOR tabloları, doğrusal yaklaşım tabloları ve güçlülük gibi, yerleşim kutuları için tasarlanmış diğer yöntemleri de içerir. Blok şifrelerin rasgeleliğini biraz kabaca olmakla birlikte hızlı bir şekilde ölçebilen“Çığ Ağırlık Dağılımı”(ÇAD) isimli yeni bir test ölçütü öneriyoruz. Kriptografik açıdan güvenli blok şifrelerin, binom dağılımına yakın bir dağılım göstermesi beklenir. Bu nedenle, ideal binom dağılımından oldukça uzak bir ÇAD, güvenli olmayan bir blok şifrenin hızlı bir göstergesidir. Bunun yanında, ideal binom dağılımı ile herhangi bir ÇAD arasındaki uzaklığı ölçen“DÇAD”adında bir uzaklık tanımlıyoruz.Araştırılan blok şifreler içerisinde, hemen tüm ölçütler için IDEA'nın PES ve DES'ten daha iyi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRYPTOGRAPHIC TEST METHODS FOR BLOCK CIPHERS Acar, R. Cüneyt M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Melek D. YÜCEL December 1999, 104 pages In this thesis, test criteria for cryptographically secure block ciphers are investigated and applied to some known ciphers such as DES, PES and IDEA. These criteria include completeness, avalanche, strict avalanche, bit independence, nonlinearity, and other methods which are specifically designed for S-Boxes, like exclusive-or tables, linear approximation tables and robustness. We also propose a novel test criterion called Avalanche Weight Distribution (A WD); which is a rough but quick measure to test the randomness of the block cipher. A cryptographically secure block cipher should have an AWD very close to the binomial distribution. Therefore, an AWD much different from the ideal binomial distribution is a quick indicator of an insecure block cipher. We also define the distance, DAWD, which measures the closeness between an AWD and the ideal binomial distribution. mAmong the investigated block ciphers, it is observed that IDEA is better than PES and DES with respect to almost all criteria. Keywords : Block ciphers, DES, PES, IDEA, cryptographic test criteria, S-Box. IV