KVKK ve GDPR ışığında veri ihlali ve sonuçları
Data breach and its consequences in aspect of KVKK and GDPR
- Tez No: 906885
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR BERK KAPANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, General Data Protection Regulation (Genel Veri Koruma Tüzüğü), veri güvenliği, veri güvenliği ihlali, veri güvenliği ihlalinde Kişisel Verileri Koruma Kuruluna yapılacak bildirim, ilgili kişilere yapılacak bildirim, Personal Data Protection Law, General Data Protection Regulation (GDPR), data security, data security breach, notification to the Personal Data Protection Board in case of data security breach, notification to data subjects. Numeric Code of the Field: 54001
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: MEF ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kişisel verilerin korunması hukuku, günümüzde teknolojinin kullanımı günlük hayatın ayrılamaz bir parçası haline geldiğinden sürekli gündeme gelen, önemli bir konudur. Bu durum işlenecek kişisel mahiyetteki verilere ilişkin düzenlemelerin getirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda 24.03.2016 tarihinde 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlüğe girmiştir. 25.05.2018 tarihinde ise, yine aynı ihtiyaç doğrultusunda Avrupa Birliği sınırları içerisinde uygulanmak üzere General Data Protection Regulation (Genel Veri Koruma Tüzüğü) yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmada, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Genel Veri Koruma Tüzüğü uyarınca veri sorumlusunun yükümlülüklerinden biri olan veri güvenliğini sağlama yükümlülüğü incelenecek; veri güvenliği ihlali durumunda ilgili Veri Koruma Kuruluna ve ilgili kişilere bildirim yapma yükümlülüğü üzerinde durulacaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, kişisel verilerin korunması hukukunun temel kavramları tez çalışmasının konusuyla ilgisi bakımından sınırlı olarak incelenmiştir. İkinci bölümde, veri güvenliği kavramı ve veri sorumlusunun veri güvenliğini sağlama yükümlülüğü KVKK, GDPR ve ilgili sair mevzuat ışığında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise veri güvenliği ihlali kavramı incelenmiş, veri güvenliği sonucu olan bildirim yükümlülüğünün üzerinde durulmuş ve karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Personal data protection law is an important topic that is constantly on the agenda as the use of technology has become an inseparable part of daily life. This has led to the introduction of regulations regarding the personal data to be processed: The Personal Data Protection Law No. 6698 entered into force on 24.03.2016. On 25.05.2018, the General Data Protection Regulation entered into force to be implemented within the borders of the European Union. In this study, the obligation to ensure data security, which is one of the main obligations of the data controller pursuant to the Personal Data Protection Regulation and the General Data Protection Regulation, will be examined and the obligation to notify the relevant Data Protection Board and the relevant persons in case of data security breach will be emphasized. The study consists of three parts. In the first part, the basic concepts of personal data protection law are examined in a limited manner in terms of their relevance to the subject of the thesis. In the second part, the concept of data security and the obligation of the data controller to ensure data security are examined in the light of the Personal Data Protection Law, all other relevant legislation and GDPR. In the third part, the concept of data security breach is examined, the obligation of notification as a result of data security is emphasized and a comparative evaluation is made.