Fractal image compression techniques
Fraktal görüntü sıkıştırma teknikleri
- Tez No: 90691
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI, PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: görüntü sıkıştırma, fraktal kodlama, çekici dönüşümlü kod lama, wavelet kodlama, özdüzenlemeli özellik haritaları vı, image compression, fractal coding, attractor coding, wavelet coding, self-organizing feature maps IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz FRAKTAL GORUNTU SIKIŞTIRMA TEKNİKLERİ Gürses, Eren Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Aralık 1999, 77 sayfa Bu tezde, fraktal kodlama teknikleri üzerine yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Daha önceden uygulanan fraktal tekniklerdeki en önemli dezavantajlar olan, blok görüntü ve uzun kodlama zamanı, giderilmeye çalışılmıştır. Bu iyileştirmeler dörtlü ağaç yapılı fraktal kodlayıcı üzerine eklenmiştir. Son olarak fraktal kodla- manın yüksek frekanslı bölgeleri kodlamadaki yersizliğini gidermek için Wavelet dönüşüm domeni kullanılmıştır. İlk önce yüzey oturtma tekniği büyük bloklarda kullanılmıştır. Bu metodun uygulanması ile bloklar arası keskin geçişler azaltıldığından, blok görüntü engel lenmiştir. Bu uygulama PSNR değerini çok az azaltmıştır. Uzun kodlama sürelerinin azaltılması için arama uzayını daraltma yöntemi uygulanmıştır. Kohonen'in Özdüzenlemeli Özellik Haritaları kullanılarak domen havuzu kümelenmiştir. Bunu takiben ilgili kümelerden en iyi eşlemelerin bu lunması ile Vektör Nicemleme tekniği uygulanmış olur. Bu metod ile dörtlü ağaç vyapılı fraktal kodlayıcısı yaklaşık 3 kat hızlandırılmıştır. Buna ek olarak iyi PSNR değerlerine daha yüksek sıkıştırma oranlarında ulaşabilmek için doğrusal olmayan fraktal kodlama tekniği kullanılmıştır. Bu teknik Kompleks Teori'deki konformal dönüşümler kullanılarak geliştirilmiştir. Son olarak, uzaysal domende uygulanan fraktal kodlama tekniklerinin yüksek frekanslı bölgeleri kodlamadaki yetersizliğini gidermek için, fraktal kodlama tekniğinin eşdeğeri wavelet domenine taşınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRACTAL IMAGE COMPRESSION TECHNIQUES Gürses, Eren M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı Co-Supervisor: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu December 1999, 77 pages This manuscript is an extensive study on fractal or attractor image coding tech niques. The standard algorithms of attractor image coding has some major draw backs, such as; the blocky appeareance of the encoded images, the long encoding times and the ineffectiveness in coding high-frequency regions. The first two problems are tried to be solved with the enhancements added to the spatial do main fractal encoder with quadtree partitioning. The final problem is handled by applying the fractal coding scheme in the wavelet transform domain. First the surface fitting algorithm is applied on the large sized blocks. By the application of this method, sharp edges between the blocks, i.e the blockiness, is reduced with very little decrease in PSNR(Peak Signal-to-Noise Ratio). Secondly, the long encoding time is decreased by classifying the search space into subspaces. The clustering mechanism of Kohonen's Self-Organizing Feature Maps is applied in order to achieve such a classification. Afterwards a slightly iiimodified version of the standard fractal coding scheme is carried out on the mostly correlated subspaces as its bounded search space. This method speeds up the standard fractal coder with quadtrees about 3 times with a negligible PSNR decrease. After all, in order to increase the compression and obtain better PSNR rates, a non-linear fractal coding scheme is introduced with the usage of conformal mappings from Complex Theory. As of the final concern, the ineffectiveness of spatial fractal coders is tried to be defeated in terms of decomposing the images by Wavelet Transform and applying an analogue of the fractal coding scheme in the wavelet domain.