Çağdaş Türk resminde yerel eğilimler (Mehmet Pesen, Nuri İyem, Neşet Günal, Turgut Zaim, Mustafa Esirkuş) ekseninde değerlendirme
Evaluation on the axis of local trends in contemporary Turkish painting (Mehmet Pesen, Nuri İyem, Neşet Günal, Turgut Zaim, Mustafa Esirkuş)
  1. Tez No: 906902
  2. Yazar: CENGİZHAN KANBUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Resim Sanatında Yerel Eğilimler, Mehmet Pesen, Nuri İyem, Neşet Günal, Turgut Zaim, Mustafa Esirkuş, Contemporary Turkish Painting Art, Local Trends in Painting Art, Mehmet Pesen, Nuri İyem, Neşet Günal, Turgut Zaim, Mustafa Esirkuş
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırma, çağdaş Türk resim sanatının oluşumundan başlayarak gelişen ve değişen grupların tarz olarak ne gibi değişikliklere uğradığını ve çağdaş Türk resim sanatı içerisinde yerel değerleri ön plana çıkaran Mehmet PESEN, Nuri İYEM, Neşet GÜNAL, Turgut ZAİM, Mustafa ESİRKUŞ gibi sanatçıların bu süreçteki katkılarını derinlemesine araştırmayı amaçlamaktadır. Sanatçıların kariyerlerine ve eserlerine ilişkin literatür, sanatçıların kişisel web siteleri, dijital arşivler ve sanat kitapları gibi kaynaklardan dijital olarak elde edilmiştir. Doküman analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen veri analizi, eserlerin sembolizm, semiyotik yapısı, renk kullanımı, kompozisyon ve temalar gibi unsurlar açısından detaylı bir incelemeyi içermektedir. Çalışma, her sanatçının sanatsal dönem bağlamı içinde incelenerek, evrensel insanî temalar ile toplumsal gerçeklikler arasındaki ilişkiyi anlamayı ve bu sanatçıların eserlerinin çağdaş Türk resim sanatında yerel motifler çerçevesine değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, çağdaş Türk resim sanatındaki gelişim evrelerini ve bu minvalde yerel değerleri ön plana çıkaran temel sanatçıların çizdikleri sanatsal anlayışı açığa çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
This research examines in depth the style changes of the groups that developed and changed starting from the formation of contemporary Turkish painting art, and the contributions of artists such as Mehmet PESEN, Nuri İYEM, Neşet GÜNAL, Turgut ZAİM, Mustafa ESİRKUŞ, who highlighted local values in contemporary Turkish painting art, in this process. aims to research. Literature on the artists' careers and works was obtained digitally from sources such as artists' personal websites, digital archives and art books. Data analysis performed using the document analysis method includes a detailed examination of the works in terms of elements such as symbolism, semiotic structure, use of color, composition and themes. By examining each artist within the context of their artistic period, the study aims to understand the relationship between universal human themes and social realities, and to evaluate the works of these artists within the framework of local motifs in contemporary Turkish painting. The results of the research will reveal the stages of development in contemporary Turkish painting and the artistic understanding drawn by the main artists who highlight local values in this regard.