Tarihi yapı cephelerinde oluşan bozulmalara atık akrilik elyaftan ısı yalıtım malzemesi
Thermal insulation material from waste acrylic fiber to protect deteriorations on historical building facades
- Tez No: 906967
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cephe Koruması, Isı Yalıtımı, Akrilik Elyaf, Mimaride Sürdürülebilirlik, Malzeme Araştırması, Bina Koruma, İnşaat Sektöründe Atık Kullanımı, Dış Cephe Koruma Yöntemleri, Facade Protection, Thermal Insulation, Acrylic Fiber, Sustainability in Architecture, Material Research, Building Protection, Waste Use in the Construction Sector, Exterior Protection Methods
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarihi yapıların korunması hem geçmişimize saygı duymayı hem de modern teknolojilerin kullanılmasını gerektiren temel bir zorluktur. Bu çalışma, çevresel etkiler ve zamanın geçmesi sebebiyle kaçınılmaz bir sorun olan tarihi yapıların cephelerindeki bozulmaya odaklanmaktadır. Amaç, bu kıymetli yapıları korumak için kullanılabilecek yöntemlere dair kapsamlı bir genel bakış sunmaktır. Kapsamlı bir literatür taramasının bir parçası olarak, öncelikle tarihi binaları korumanın önemi ve cephe bozulmasının genel sebepleri analiz edilmektedir. Isı yalıtımının rolüne ve özellikle modern mirasın korunmasında giderek daha önemli hale gelen bir materyal olan akrilik elyafların kullanımına özellikle dikkat edilmiştir. Bu çalışmanın ana bölümü, bir ısı yalıtım malzemesi olarak akrilik elyafların spesifik özelliklerine ayrılmıştır. Üretim süreci, avantajları ve dezavantajları ile atıkların değerlendirilme olanakları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu malzemelerin uygulamadaki etkinliğini değerlendirmek amacıyla, ısı yalıtım malzemelerinin fiziksel ve mekanik özellikleri hakkında bilgi sağlamak için çeşitli testler ve analizler gerçekleştirilmiştir. Daha sonra tarihi binalardaki belirli uygulama örnekleri sunulmakta ve bu uygulamaların neticeleri diğer koruma yöntemleriyle karşılaştırılmaktadır. Tarihi yapıların korunmasında akrilik elyaf kullanımının güçlü yönleri ve sınırlamaları üzerine eleştirel bir bakış açısıyla bu sonuçların tartışılmasıyla sona ermektedir. Amaç, tarihi binaların korunmasına ilişkin sürdürülebilir ve etkili yöntemlerin tartışılmasına katkıda bulunmak ve böylece kültürel mirasımızın önemli bir bölümünü gelecek nesiller için korumaktır.
Özet (Çeviri)
The conservation of historic buildings is a fundamental challenge that requires both respect for our past and the use of modern technologies. This study focuses on the deterioration of the facades of historic buildings, an inevitable problem due to environmental influences and the passage of time. The aim is to provide a comprehensive overview of the methods that can be used to preserve these precious structures. As part of a comprehensive literature review, the importance of preserving historic buildings and the general causes of façade deterioration are first analysed. Particular attention is paid to the role of thermal insulation and in particular the use of acrylic fibres, a material that is becoming increasingly important in the conservation of modern heritage. The main part of this study is devoted to the specific properties of acrylic fibres as a thermal insulation material. The production process, its advantages and disadvantages and the possibilities of waste utilisation are examined in detail. In order to evaluate the effectiveness of these materials in practice, various tests and analyses were carried out to provide information on the physical and mechanical properties of thermal insulation materials. Then, specific examples of applications in historic buildings are presented and the results of these applications are compared with other conservation methods. It concludes with a discussion of these results with a critical perspective on the strengths and limitations of the use of acrylic fibre in the conservation of historic buildings. The aim is to contribute to the discussion of sustainable and effective methods for the conservation of historic buildings and thus preserve an important part of our cultural heritage for future generations."