Experimental and numerical analysis of transient liquid slug motion in a voided line
Boş bir boru sisteminde değişken akımlı bir su kütlesinin hareketinin deneysel ve nümerik olarak incelenmesi
  1. Tez No: 90708
  2. Yazar: ÖZGÜR UĞRAŞ BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN GER, PROF. DR. ZAFER BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su paketi, Değişken akım Godunov yaklaşımı, WAF yöntemi, MUSCL yöntemi, TVD, Gaz dinamiği, Riemann problemi, HLLC yaklaşık Riemann çözücüsü iv, Liquid Slug, Transient Flow, Godunov's Approach, WAF method, MUSCL method, TVD, Gas dynamics, Riemann problem, HLLC approximate state Riemann solver m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalışmasında, tekil bir su paketinin boş bir boru içerisindeki hareketinin hidrodinamiği, hem nümerik hem de deneysel olarak incelenmiştir. Deneylerde, değişik uzunluklardaki su paketleri, farklı hava basınçları yardımıyla boş bir boruda hızlandırılmıştır. Boru, bir dirsekle sonlandırılmış ve bu dirsekteki basıncın zaman içerisindeki değişimi kaydedilmiştir. Kaydedilen en yüksek basınçlar, tank basınçları ve boru ve su paketi geometrisi ile ilişkilendirilmiştir. Akım, Godunov yaklaşımı kullanan yöntemlerden, temel Godunov yaklaşımı, ile TVD esaslı olan Ağırlıklı Ortalama Akı (WAF) ve iki farklı MUSCL tipi yöntem kullanılarak bir boyutlu olarak çözülmüştür. Bu metodlarda gaz dinamiği denklemlerine uyarlanmış Riemann probleminin kesin ve HLLC yöntemi ile yaklaşık çözümlerinden yaralanılmaktadır. Ölçülen en yüksek basınçlar, nümerik çözümlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, the hydrodynamics of a solitary transient slug in a voided line was investigated propelled into an inclined smooth steel pipe under several different air driving pressures. The pipe segment terminates in a bend; the pressure time histories are recorded at this elbow. The recorded peak pressures are correlated to the initial tank pressures and pipe and slug geometry. The flow is investigated numerically using several Godunov type schemes, namely, basic Godunov Scheme, and TVD based Weighted Average Flux (WAF) method and two MUSCL methods. These schemes employ Godunov' s approach facilitating exact and HLLC type solution methods solving the Riemann problem of gas dynamics equations. Furthermore the recorded peak pressures at the elbow are compared with the output of the numerical analysis.