Computer assisted lay-out design of concrete gravity dams
Beton ağırlık barajların bilgisayar destekli kesit tasarımı
  1. Tez No: 90709
  2. Yazar: H. GÖKTUĞ SEÇKİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağırlık Barajı, Kesit Tasarımı, Dolusavak, Emniyet, Yükleme Kombinasyonları, Ekonomi iv, Gravity Dam, Lay-Out Design, Spillway, Safety, Load Combinations, Economy iii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz BETON AĞIRLIK BARAJLARIN BİLGİSAYAR DESTEKLİ KESİT TASARIMI Seçkiner, H.Göktuğ Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. A. Melih Yanmaz Aralık 1999, 139 Sayfa Beton ağırlık barajların güvenlik ve ekonomiye dayalı kesit tasarımı için bilgisayar destekli bir metod geliştirilmiştir. Önerilen baraj kesiti boyutları için mevcut beton ağırlık barajların geometrik detayları kullanılınarak bulunan ilişki denklemlerinden yararlanılmıştır. Geliştirilen metodun girdileri tasarım giriş hidrografının karakteristik özellikleri, baraj gölü alan-yükseklik ilişkisi ve yerel şartlar hakkında ve güvenlik analizi için gerekli bazı temel bilgiler olarak sıralanabilir. Baraj kesitinin boyutları kesitin olağan, olağandışı ve aşırı yükleme olasıklarının her birinde gerekli güvenlik şartlarını sağlayacak şekilde seçilmiştir. Program kullanıcıya bir çok geçerli alternatif arasından maliyeti en aza indiren optimum alternatifi seçme şansını sağlamaktadır. Geliştirilen metod, yeni boyut ve maliyetlerinin bulunması ve önerilen yeni maliyet ve boyutların mevcutlarıyla kıyaslanması amacıyla iki mevcut baraja uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER ASSISTED LAY-OUT DESIGN OF CONCRETE GRAVITY DAMS Seçkiner, H.Göktuğ M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Melih Yanmaz December 1999, 139 Pages A computer-assisted desk-top method is developed to design the lay-out of a gravity dam on the basis of safety and economy. Using a set of regression equations, which are derived using the geometric details of some existing gravity dams, a lay-out is proposed for a gravity dam. The input data of the method comprise characteristics of the design inflow hydrograph, an expression for the reservoir area-elevation relationship, and a number of relevant information concerning the local site conditions and safety analyses. The overall dimensions of the dam are determined on the basis of stability criterion which is satisfied jointly under usual, unusual and extreme loading conditions having a desired hydraulic conformity. Among several feasible alternatives, the program enables a designer to select the optimum lay-out which corresponds to the minimum total cost of the structure. The method is applied to two case studies to examine the dimensions and total costs of the proposed alternatives and to compare them with those of the existing dams.