Tectonics of minimalism in contemporary architecture
Çağdaş mimarlıkta minimalizmin tektoniği
- Tez No: 90707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Minimalizm, tektonik, arazi, yüzey, tectonics, Minimalism, site, surface
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz ÇAĞDAŞ MİMARLIKTA MİNİMALİZM'İN TEKTONİĞİ ÜLGÜRAY, Defne Mastır, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan Balamir Aralık 1999, 87 sayfa Mimaride, özellikle 80'li yılların eğilimleri paralelinde, bir geçmişe öykünme yaşanmaktadır. Bu da kültürel ve geleneksel verilerin önem kazanmasına ve bunların sembolik ve şekilci yaklaşımlar dahilinde olmasına yol açmıştır. Binanın sembolik karakterinin ve buna bağlı form arayışlarının ağırlık kazanması ile yapılarda değişik stillerin yönlendirdiği karmaşık görüntüler ortaya çıkmıştır. Mimariye yüklenen anlamların ve içeriğin ön plana geçişi ile mimari objenin kendisine verilen önem göz ardı edilmektedir. Son yıllarda ise, bu üslupçu uyumsuzluğa tepki olarak, Minimalist bakış açısına bir dönüş yaşanmaktadır. 1960'larda öncelikle bir sanat alarm olarak ortaya çıkan bu yaklaşım, hem formların sadeleştirilmesine hem de malzemeninVI işlenmesi ve eklemlendirilmesine ağırlık verilmesini sağlar. Arındırma, denge, hiyerarşiden yoksunluk, kendi kendine referans verme ve soyutlama gibi özellikler mimaride Minimalizmin izlerinin tanımlanmasına yardımcı olur. Arazi ve bina ilişkisinde, bina arazide ne güçlü ve hierarşik bir duruş sergiler ne de o yerin sembolik uyarlamalarını taşır. Bu daha çok mimarinin kendisinin yarattığı sessiz alandır. Mimaride bu son yıllarda Minimalizm'in yeniden yorumlanmasında dikkati çeken özelliklerden biri, bina yüzeylerindeki tektonik unsurların kuruluşundaki yeni arayışlardır. Bu yüzden, bina yüzeyi bir cephenin klasik kompozisyonundan çok bir deri ya da bir kabuk gibi algılanır. Daha çok Avrupa mimarisinde benimsendiği görülen bu yaklaşım, tezde İsviçreli mimarlar Peter Zumthor, Jacques Herzog ve Pierre de Meuron ile Fransız mimar Dominique Perrault'nun bazı yapıları ile örneklendirilmiştir. Bu çalışmada, mimarlıktaki bu yeni bakış açıları sayesinde mimarlığın hem sadeliğe hem de sosyal ve kültürel bir iletişim aracı olmaktan çok, gerçek değerlerine geri dönebildiği saptanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT TECTONICS OF MINIMALISM IN CONTEMPORARY ARCHITECTURE ÜLGÜRAY, Defne M.Arch. in Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Balamir December 1999, 87 pages Parallel to the architectural tendencies of 1 980s, there has been a return to past references for inspiration. This led to a priority of cultural and traditional references that generally found expression in the symbolic and figural representations. Taking the symbolic character of the building and its conceptual attributes as the main consideration has given way to a chaotic sight of numerous styles. Excessive importance on content in architecture lacks the necessary attention to the corporeal substance. As a reaction to this stylistic heterogeneity in architecture, there has been a return to the Minimalist vision. Originated as an art movement in 1960s, thisIV approach has given way not only to the simplification of forms but also to a concentration on the treatment and articulation of material. Here, the characteristics such as purification, equilibrium, lack of hierarchy, self-reference and abstraction help to identify the traces of Minimalism in architecture. In the relationship of site and building, the building neither asserts power and hierarchy to its site nor configures symbolic representations of the place. This is rather the silent territory of architecture itself. One of the most important features of this re-emerging Minimalism has been the search of new potentials in tectonic means, whereby surface of the building is perceived as a skin replacing the classical compositions of a facade. These attitudes can be identified with the contemporary directions in European architecture. The arguments are exemplified with the works of Peter Zumthor, Herzog and de Meuron and Dominique Perrault. In this study, it is determined that this current architectural viewpoint has enabled architecture to return not only to purification but also to its authentic concerns of making rather than functioning as a social and cultural communication tool.