Metal ve porselen braketlerin yapıştırılmasında farklı ışık gücü uygulandığında mine yüzeyiyle olan makaslama bağlanma dayanımlarının ve mikrosertliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the shear bond strength and microhardness with the enamel surface when different light power is applied in the adhesive of metal and porcelain brackets
- Tez No: 907081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KURNAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adeziv, bağlanma dayanımı, makaslama direnci, seramik braketler, mikrosertlik, Vickers, Adhesive, bond strength, shear resistance, ceramic brackets, microhardness, Vickers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Amaç: Çalışmamızda hekimler için hasta başı klinik zamanı kısaltmak amacıyla tasarlanan yüksek dalga boylu ışık cihazlarının, konvansiyonel metal braketler ve ışık geçirgenliği fazla porselen braketler ile farklı yapıştırıcı materyallerde etkisinin değerlendirilerek bağlanma dayanımının incelenmesi amaçlanmıştır. Farklı kimyasal ve yapısal özellikte olan braketlerin ortodontik tedaviden sonra diş yüzeyinden çıkarılmasının mine yüzeyine etkisi, test edilen yapıştırıcıların ortodontik kuvvetlere dayanımı araştırılacaktır. Yöntem: G*power 3.1.9.4 programı kullanılarak yapılan güç analizi sonucunda belirlenen %95 güven düzeyi, %80 test gücü ve d = 0,777 etki büyüklüğü ile grupların her biri 15 örnekten oluşan toplam 120 küçük azı dişi üzerine odaklanılmıştır. Çalışma grupları, farklı braket, yapıştırıcı ve polimerizasyon süreleri kombinasyonlarından oluşan 8 gruptan meydana gelmiştir. Dişler, bakteri ürememesi ve mine yüzeyi bozulmaması için çekim sonrası oda sıcaklığında %0,1'lik timol solüsyonu içeren cam şişelerde saklanmıştır. Dişler, polisaj yapılarak temizlendikten sonra belirli gruplara göre yapıştırıcı uygulaması yapılmıştır. Farklı ortodontik gruplara ait olan seramik ve metal braketler, özellikle Ivoclar Vivadent ve Transbond XT yapıştırıcıları ile Valo Ortho Cordless Işık Cihazı kullanılarak farklı uygulama sürelerini içermektedir. Birinci grup Transbond XT ile yapıştırılan metal braketler için 6 saniye, ikinci grup Transbond XT ile yapıştırılan metal braketler için 20 saniye, üçüncü grup ile Ivoclar Vivadent ile yapıştırılan metal braketler için 6 saniye, dördüncü grup Ivoclar Vivadent ile yapıştırılan metal braketler için 20 saniye, beşinci grup Transbond XT ile yapıştırılan seramik braketler için 3 saniye, altıncı grup Transbond XT ile yapıştırılan seramik braketler için 20 saniye, yedinci grup Ivoclar Vivadent ile yapıştırılan seramik braketler için 3 saniye ve sekizinci grup Ivoclar Vivadent ile yapıştırılan seramik braketler için 20 saniye uygulama sürelerini belirtmektedir. Bu işlemlerin ardından dişler termal döngüye tabi tutularak yaşlandırılmıştır. Basma testi, braketlerin uygun pozisyona yerleştirilmesi ve Shimadzu AGS-X Universal test cihazında uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Kırılma anında bilgisayar tarafından otomatik olarak durdurulmuş ve sonuçlar MPa cinsinden bulunmuştur. Adezyon kalıntıları, Artık Adezif İndeksi (ARI) skoru kullanılarak sınıflandırılmış ve koptuktan sonra dişlerin bukkal yüzeyleri stereomikroskop altında inceleme için hazırlanmıştır. Son olarak, Vickers mikro sertlik testi için plastik kalıplar kullanılarak hazırlanan disklerin içine yerleştirilen rezinlerin polimerizasyonu, belirli şartlarda ve güçte Valo Ortho Cordless Işık Cihazı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Sertlik ölçümlerinde, Transbond 3 s uygulamasında en düşük üst yüzeyde 15 HV0,3, en yüksek ise 45 HV0,3 olarak ölçülmüştür. Ivoclar 3 s uygulamasında ise en düşük üst yüzeyde 14 HV0,3, en yüksek ise 22 HV0,3 olarak belirlenmiştir. Transbond ve Ivoclar yapıştırıcıları için daha uzun uygulama süreleri, daha yüksek sertlik değerleri sağlamıştır. Metal braketler için yapılan basma testlerinde Transbond yapıştırıcı ile en düşük bağlanma kuvveti 34,20 N, en yüksek ise 498,52 N olarak ölçülmüştür. Seramik braketler için ise Transbond yapıştırıcı ile en düşük bağlanma kuvveti 156,21 N, en yüksek ise 224,20 N olarak tespit edilmiştir. Farklı yapıştırıcı türleri ve kürleme süreleri, genel olarak bağlanma kuvvetleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle, 20 saniyelik kürleme süresiyle yapılan uygulamalarda genellikle daha yüksek bağlanma kuvvetleri bulunmuştur. Sonuç: Transbond ve Ivoclar yapıştırıcılarının kullanımıyla elde edilen bulgular incelendiğinde, daha uzun uygulama sürelerinin genellikle daha yüksek sertlik değerlerine yol açtığı görülmüştür. Metal ve seramik braketler için yapılan basma testlerinde, Transbond yapıştırıcının genellikle daha yüksek bağlanma kuvvetleri sağladığı belirlenmiştir. Farklı yapıştırıcı türleri ve kürleme sürelerinin, genel olarak bağlanma kuvvetleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, ARI-2 değerlerinin uygulama süresiyle arttığı ve genellikle en yüksek sonuçları verdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular, ortodontik uygulamalarda yapıştırıcı seçimi ve uygulama sürelerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of current study, the compatibility and bonding strength of high-intensity light devices designed to shorten chairside time for clinicians were evaluated with conventional metal brackets and high-translucency porcelain brackets using different adhesive materials. Also was to assess the impact of brackets with different chemical and structural properties on the enamel surface after orthodontic treatment and to investigate the resistance of tested adhesives to orthodontic forces. Method: A total of 120 premolars, each group consisting of 15 specimens, were focused on, with a 95% confidence level, 80% test power, and an effect size of d = 0.777, as determined by power analysis using the g*power 3.1.9.4 program. The study groups consisted of 8 groups with different combinations of brackets, adhesives and polymerization times. The teeth were stored in glass bottles containing 0.1% thymol solution at room temperature after extraction to prevent bacterial growth and enamel surface deterioration. After the teeth were cleaned by polishing, adhesive application was performed according to certain groups. Ceramic and metal brackets belonging to different orthodontic groups, especially Ivoclar Vivadent and Transbond XT adhesives, had different application times using Valo Ortho Cordless Light Device. 6 seconds for the first group of metal brackets bonded with Transbond XT, 20 seconds for the second group of metal brackets bonded with Transbond XT, 6 seconds for the third group of metal brackets bonded with Ivoclar Vivadent, 20 seconds for the fourth group of metal brackets bonded with Ivoclar Vivadent, The fifth group indicates application times of 3 seconds for ceramic brackets bonded with Transbond XT, the sixth group indicates application times of 20 seconds for ceramic brackets bonded with Transbond XT, the seventh group indicates application times of 3 seconds for ceramic brackets bonded with Ivoclar Vivadent and the eighth group indicates application times of 20 seconds for ceramic brackets bonded with Ivoclar Vivadent. After these procedures, the teeth were aged by thermal cycling. The compression test was performed by placing the brackets in the appropriate position and applying them on a Shimadzu AGS-X Universal testing machine. It was automatically stopped by the computer at the moment of fracture and the results were obtained in MPa. The adhesion remnants were classified using the Adhesive Remnant Index (ARI) score and the buccal surfaces of the teeth after fracture were prepared for examination under a stereo microscope. Finally, for the Vickers microhardness test, the polymerization of the resins placed in disks prepared using plastic molds was performed using the Valo Ortho Cordless Light Device under specific conditions and power. Results: In hardness measurements, the lowest value was 15 HV0.3 on the upper surface and the highest value was 45 HV0.3 in Transbond 3 s application. In Ivoclar 3 s application, the lowest was 14 HV0.3 on the upper surface and the highest was 22 HV0.3. For Transbond and Ivoclar adhesives, longer application times resulted in higher hardness values. In compression tests for metal brackets, the lowest breaking force was 34.20 N and the highest was 498.52 N with Transbond adhesive. For ceramic brackets, the lowest breaking force was 156.21 N and the highest was 224.20 N with Transbond adhesive. Different adhesive types and curing times have a significant effect on the breaking forces in general. In particular, higher breaking forces were generally found in applications with a curing time of 20 seconds. Conclusion: Analysis of the findings obtained with Transbond and Ivoclar adhesives revealed that longer application times generally resulted in higher hardness values. For metal and ceramic brackets, Transbond adhesive generally provided higher bond strengths. Different adhesive types and polymerization times generally had a significant effect on bond strengths. Additionally, an increase in application time generally led to higher ARI-2 values. These findings underscore the importance of adhesive selection and application times in orthodontic practices.