Rekreasyon alanında uygulanabilir akıllı ve sürdürülebilir teknolojilerin şehir mutluluğuna katkısı
The contribution of smart and sustainable technologies applicable in the field of recreation to city happiness
- Tez No: 907087
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN ALPULLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Serbest zaman, teknoloji, rekreasyon, mutlu şehir, akıllı şehir, Leisure, technology, recreation, happy city, smart city
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Zamanın verimli kullanılmasının bireyler için önemli olduğu bilinmektedir. Dünyada gelişen teknolojinin bireysel hayatımızdaki varlığı tartışılmaz boyuttadır. Bu nedenle; teknolojinin varlığını, şehirlerdeki uygun noktalara kentlilerin keyif alacağı ve sürdürülebilir şekilde kullanabileceği akıllı ekipmanlarla, serbest zamanlarını eşleştirebilmek toplum mutluluğuna katkı verecektir. Bu çalışma şehirlerdeki rekreatif akıllı teknolojinin, şehir mutluluğuna da katkısı konusunda bizlere imkân sağlayabilecektir. Gereç ve Yöntem: Dünyanın 4 farklı şehrindeki (İstanbul, İndiana, Amsterdam, Şangay) akıllı şehirler, rekreasyon ve mutlu şehir kavramlarına hizmet eden ve olasılıklı olmayan amaçlı örneklem yöntemi ile oluşturulan 17 uzmanla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve somut verilerle karşılaştırılmalı bilgi kaynakları sağlanmıştır. Fenomonoloji desenli nitel araştırmamız Türkçe ve İngilizce olarak yürütülmüştür. Ses ve görüntü kayıtları her biri yaklaşık 5-6 sayfa olmak üzere bilgisayara metin olarak (transkripsiyon) aktarılmıştır. Görüşme verileri Maxqda Analiz Programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Kodlayıcılar arası uzlaşma farklı formüllerle bulunmuştur. İçerik analizi ile oluşan temalar için araştırma geçerliliği ve amaç güvenilirliği sağlanmıştır. Bulgular: Kapsamlı şekilde veri elde edilmeye çalışılmış, verilerdeki yanıtlar kodlanarak, birbirileri arasındaki ilişkiler değerlendirilip temalara ve alt temalara ayrılmıştır. Çalışmada 42 alt tema bulunmuştur. Sonuç: 4 farklı şehirdeki; akıllı şehir, teknoloji, rekreasyon ve mutlu şehir alanında uzmanlaşmış kişilerden gelen yorum ve bilgiler alt temalarla ortaya koyulmuş olup, bu alt temalar bahsedilen kavramlar arasındaki ilişkiyi kullanmak isteyen şehirlerin kullanımına uygundur.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that using time efficiently is important for individuals. The presence of the developing technology in the world in our individual lives is indisputable. Because; being able to match the availability of technology with smart equipment at suitable locations in cities that citizens can enjoy and use in a sustainable manner will contribute to social happiness. This study will enable us to understand the contribution of recreational smart technology in cities to urban happiness. Materials and Methods: Comparative information sources were provided with concrete data and semi-structured interviews with 17 experts who served the concepts of smart cities, recreation and happy cities in 4 different cities of the world (Istanbul, Indiana, Amsterdam, Shanghai) and were formed with the non-probability purposeful sampling method. Our qualitative research with a phenomenology pattern was conducted in Turkish and English. Audio and video recordings were transferred to the computer as text (transcription), approximately 5-6 pages each. Interview data were analyzed through Maxqda Analysis Program. Agreement between coders was found with different formulas. Research validity and purpose reliability were ensured for the themes formed through content analysis. Results: An attempt was made to obtain comprehensive data, the responses in the data were coded, the relationships between each other were evaluated and divided into themes and sub-themes. 42 subthemes were found in the study. Conclusion: In 4 different cities; Comments and information from experts in the fields of smart city, technology, recreation and happy city are presented in sub-themes, and these sub-themes are suitable for the use of cities that want to use the relationship between the mentioned concepts.