Comparison of TS 648 load and resistance factor design and eurocode 3 part 1.1 for design fundamentals and structural members
TS 648 yük ve dayanım katsayıları tasarımı ve eurocode 3 bölüm 1.1 şartnamelerinin tasarım esasları ve yapı elemanları için karşılaştırılması
  1. Tez No: 90711
  2. Yazar: ALİ ONUR KUYUCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TS 648, Yük ve Dayanım Katsayıları Tasarımı, AISC-LRFD, Eurocode 3, EC3, Yük Katsayısı, Dayanım Katsayısı, Emniyet Gerilmeleri Tasarımı, Taşıma Gücü Tasarımı vı, TS 648, Load and Resistance Factor Design, AISC-LRFD, Eurocode 3, EC3, Load Factor, Resistance Factor, Allowable stress design, Limit states design IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz TS 648, YÜK VE DAYANIM KATSAYILARI TASARIM VE EUROCODE 3: BÖLÜM 1.1 ŞARTNAMELERİNİN TASARIM ESASLARI VE YAPI ELEMANLARI İÇİN KARŞILAŞTIRILMASI KUYUCAK, Ali Onur Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin Yılmaz Aralık, 1999, 170 sayfa Bu çalışmada TS 648, AISC-LRFD ve EUROCODE 3 Bölüm 1.1, tasarım esasları ve yapısal elemanlar için karşılaştırma yapılmıştır. Çekme, basınç ve eğilmeye maruz elemanlar, belirli yüklemeler için tasarım esasları ve bulunan kesitler için karşılaştırılmıştır. Tartışılan esas maddeler yük faktörleri, teori farklılıkları, terminoloji farklılıklarıdır; ayrıca eleman tasarım yöntemleri ve sonuçta bulunan eleman kesitleri de karşılaştırılmıştır. Türk Ulusal Uygulama Dokümanlarının Avrupa Birliği'ne geçişte bir basamak olarak yayınlanmasından sonra mevcut Türk standardı olan TS 648'i kullanım dışı bırakabilecek olan Eurocode 3 Bölüm 1.1 'e özel ilgigösterilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, Eurocode 3 ve AISC-LRFD standartları ile daha ekonomik, ve daha da önemlisi daha muntazam güvenirlikte yapılar tasarlanmaktadır. Ayrıca TS 648'in bazı yaklaşımlarının aşırı güvenli elemanlar gerektirdiği görülmüştür. Bunun yanı sıra TS 648 çelik yapıların tasarlanmasında güvenli ve çok daha pratik bir şartnamedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF TS 648, LOAD AND RESISTANCE FACTOR DESIGN AND EUROCODE 3 : PART 1. 1 FOR DESIGN FUNDAMENTALS AND STRUCTURAL MEMBERS KUYUCAK, Ali Onur M. Sc. Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Çetin Yılmaz December, 1999, 170 pages In this thesis, three building codes for steel structures, namely TS648, AISC-LRFD and EUROCODE 3: Part 1.1 are compared for their design fundamentals and structural members. Members subjected to tension, compression, and flexure are compared with respect to their design fundamentals and the resultant sections under specific loads. The main factors that were discussed are the load factors, theory differences, terminology differences, and after all, comparison of the member design procedures and outcoming resisting sections were made. Special attention was paid to the Eurocode 3 Part 1.1, since it may well override the current Turkish Code TS 648 by the development of the Turkish National Application Documents in order for Turkey to pass one more stage in joining the European Union. The results have shown that the Eurocode 3 mand AISC-LRFD specifications result in more economical, and more important than this, more uniformly reliable structures. It was seen that some considerations in TS 648 causes overdesign of the members. Nevertheless, TS 648 is a safe and a much more practical code for the design of steel structures.