Çelik yapıların projelendirilmesinde kullanılan emniyet gerilmeleri ve taşıma gücü yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparison of the methods based on the allowable stress design and load resistance factor design used in the steel structures design
  1. Tez No: 127466
  2. Yazar: ERSİN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN HÜSEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik Teori, Plastik Teori, Taşıma Gücü Yöntemi V, Elasticity Theory, Plasticity Theory, Load Resistance Factor Design VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Gelişen teknolojik ve ekonomik koşullara paralel olarak bir çok ülkede çok katlı yapılar artan ihtiyaçların biran önce karşılanması amacıyla, çelik malzeme kullanılarak inşa edilmektedir. İnşaat sektöründe işçilik giderlerinin toplam yapı maliyeti içindeki payının giderek artması ve bunun sonucu olarak prefabrikasyonun önem kazanması, yapının biran önce işletmeye açılması, boyutların küçülmesi nedeniyle daha fazla kullanım alanına sahip olma isteği diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çok katlı çelik yapıların uygulanmasını gerekli hale getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, çelik yapıların projelendirilmesinde kullanılan, elastik ve plastik teoriye dayanan yöntemlerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi; çok katlı çelik bir yapının, emniyet gerilmeleri ve taşıma gücü yöntemlerine göre projelendirilerek karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla bu çalışmada önce emniyet gerilmeleri yöntemi, taşıma gücü yöntemi ve göçme mekanizmaları ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra simetrik kat planına sahip çok katlı çelik bir yapının statik ve dinamik analizi elastik yöntem ile yapılarak kesit etkileri bulunmuş, emniyet gerilmeleri ve taşıma gücü yöntemleri ile ayrı ayrı boyutlandırılmıştır. Çalışma, taşıyıcı sistemi çelik olan çok katlı büro tipi yapıların pratikteki olası uygulamalarını geniş ölçüde temsil etmek üzere seçilen uzay çerçeve sistemden oluşan taşıyıcı sistem modelleri üzerinde yürütülmüş; TS 648, TS 4561 ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik (A.B.Y.Y.H.Y.) hükümleri uygulanmıştır. Yapılan bu incelemeler sonucunda, yapıların projelendirilmesinde plastik analize dayalı yöntemlerin elastik teoriye dayanan yöntemlere göre daha ekonomik sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of the Methods Based on the Allowable Stress Design and Load Resistance Factor Design Used in the Steel Structures Design Parallel to the improved technology and economical conditions in a lot of countries multi-floor buildings are being constructed with steel material in order to meet the increased demands. Due to the workmanship increase in total construction cost and consequently the importance of the prefabrication, need to put the building into operation as soon as possible, wishing to have more using area because of small components, led to the necessity of multi-floor buildings construction with steel structures as it is the case in the other countries. The main purpose of this study, reviewing with comparison of the methods based on the elasticity and plasticity theories used in the steel structures and design of a multi storey building according to allowable stress design and load resistance factor design methods. The results which static and dynamic analysis of the a multi storey building having symmetrical floor plan later than general knowledge submited about of methods based on elasticity and plasticy theories and collapse mechanism. In order to represent probable applications of the multi storey office type buildings having steel working and bearing system in practice extensively, studies are being carried out on the bearing system models composed of selected space frame system. On the selected system, TS 648, TS 4561 and the rules of the legislation related to the building to be constructed in the disaster areas have been applied and the results have been compared. As a result of the these studies, it is observed that the methods based on the plasticity are more economical than the methods of the elasticity for designing the structures.