Genç yetişkinlerde aleksitimi, depresyon ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship of problematic internet usage with depression and alexithymia among emerging adults
  1. Tez No: 907193
  2. Yazar: HİLAL KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Depresyon, Genç Erişkinler, İnternet Bağımlılığı, Alexithymia, Depression, Emerging Adults, Problematic Internet Usage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, erişkin bireylerde internet bağımlılığının depresyon ve aleksitimi düzeyleriyle ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya 357 kişi katılmıştır. Katılımcılar Sosyo-demografik Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Toronto Aleksitimi Ölçeği'ne yanıt vermiştir. Katılımcıların sosyo-demografik değişkenleri bakımından internet bağımlılığı, depresyon ve aleksitimi puanları karşılaştırılan araştırmada, internet bağımlılığının depresyon ve ilişkisi de incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, katılımcıların internette vakit geçirme amacına göre en sık verdikleri yanıt sosyal medya kullanmak ve araştırma yapmak olarak bulunmuştur. Kadınlarda, bekarlarda, düşük gelir düzeyine sahip olanlarda, çalışmayanlarda ve lise mezunlarında depresyon puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, her gün internette paylaşım yapan katılımcıların internet bağımlılığı puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Korelasyon bulguları doğrultusunda, yaş ile depresyon ve aleksitimi puanları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. İnternet bağımlılığıyla ilişkili faktörler incelendiğinde, depresyon ve aleksitimin internet bağımlılığıyla pozitif yönlü ve anlamlı ilişkisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca, internet bağımlılığının yordayıcıları incelendiğinde, depresyon ve aleksitimi puanlarının yüksek oluşu, katılımcıların internet bağımlılığı puanlarının yüksek oluşunu anlamlı düzeyde açıklamaktadır. Araştırma bulguları, problemli internet kullanımının duygu duruma ilişkin bireysel özellikler ve psikolojik semptomlarla bağlantısının incelenmesi açısından güncel veriler sunmaktadır. Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet kullanımının hangi durumlarla problemli bir kullanım olabileceği hususunda etkili olan faktörlerin incelenmesinin önemli olduğu düşünülerek yapılan araştırmanın gelecek araştırmalara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between internet addiction and depression and alexithymia levels in adults was investigated. 357 people participated in the research. Participants responded to the Socio-demographic Information Form, Young's Internet Addiction Scale, Beck Depression Scale, and Toronto Alexithymia Scale. Internet addiction, depression and alexithymia scores of the participants were compared in terms of socio-demographic variables, and the relationship between internet addiction and depression was also examined. According to the findings of the research, the most frequent response of the participants according to the purpose of spending time on the Internet was found to be using social media and doing research. Depression scores were found to be significantly higher in women, singles, low-income, unemployed and high school graduates. In addition, the inrternet addiction scores of the participants who shared on the internet every day were found to be significantly higher. In line with the correlation findings, a negative and significant relationship was found between age and depression and alexithymia scores. When the factors related to internet addiction were examined, it was concluded that depression and alexithymia had a positive and significant relationship with internet addiction. In addition, when the predictors of internet addiction were analyzed, the high scores of depression and alexithymia significantly explained the high scores of the participants' internet addiction. The research findings provide up-to-date data in terms of examining the relationship of problematic internet use with individual characteristics of mood and psychological symptoms. Considering that it is important to examine the factors that affect the use of the internet, which has become an indispensable part of daily life, in which situations can be a problematic use, the research is expected to contribute to future research.