Acil serviste sepsis tanısı alan hastalarda başvuru anında ölçülen iyonize kalsiyum düzeylerinin septik şoku öngörmedeki değeri
Predictive value of admission ionized calcium levels for identifying septi̇c shock in emergency department patients diagnosed with sepsis
  1. Tez No: 907262
  2. Yazar: MUHAMMET SAMET BEKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİH İMAMOĞLU, DOÇ. DR. SİNAN PASLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: iyonize kalsiyum, sepsis, septik şok, mortalite, ionized calcium, sepsis, septic shock, mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Çalışmamızda, acil servise enfektif klinikle başvuran 18 yaş üstündeki kişilerde, geliş anındaki iyonize kalsiyum düzeyinin sepsis ve septik şok arasındaki farkı analiz edilerek septik şokun erken tanınması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız prospektif, analitik ve kohort türünde bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırmaya, 3. basamak üniversite hastanesi acil servisine enfekte klinikle başvuran 223 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalardan geliş anında alınan kan örneklerinden kan gazı ve biyokimyasal analizler yapılmıştır. Sepsis tanısı alan hastalardan vazoaktif ajan ihtiyacı olmayanlar sepsis, olmayanlar ise septik şok grubunu oluşturmuştur. Hastaların acil serviste takibinde tanı ve tedavileri, güncel kılavuzlara göre ortaya konmuştur. Bulgular: Ortalama iyonize kalsiyum düzeyleri düşük saptanmıştır. Gruplar arasında iyonize kalsiyum düzeyleri açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. İyonize kalsiyum ile 7 ve 28 günlük mortalite arasında ilişki saptanmamıştır. Diğer parametrelerle mortalite arasında ilişki saptanmıştır. Sonuç: İyonize kalsiyum düzeyiyle mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Diğer bazı parametrelerle septik şok hastaları erken dönemde tespit edilebilir. Konu hakkında daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to analyze the difference between sepsis and septic shock in the ionized calcium level at the time of arrival in people over 18 years of age who applied to the emergency department with an infectious clinical condition and to diagnose septic shock early. Method: Our study was planned as a prospective, analytical and cohort study. 223 patients who applied to the emergency department of a tertiary university hospital with an infectious clinical condition were included in the study. Blood gas and biochemical analyses were performed on blood samples taken from all patients at the time of arrival. Among the patients diagnosed with sepsis, those who did not need vasoactive agents were in the sepsis group, and those who did not were in the septic shock group. The diagnosis and treatments of the patients were determined according to current guidelines during the follow-up in the emergency department. Results: The mean ionized calcium levels were found to be low. No significant difference was found between the groups in terms of ionized calcium levels. No relationship was found between ionized calcium and 7- and 28-day mortality. No relationship was found between other parameters and mortality. Conclusion No significant relationship was found between ionized calcium levels and mortality. Septic shock patients can be detected early with some other parameters. More comprehensive studies should be conducted on the subject.