Preterm bebeklerin annelerine verilen temel yaşam desteği eğitiminin değerlendirilmesi
Evaluation of basic life support training given to mothers of preterm babies
- Tez No: 907276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİYE KORKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, anne, ebeveyn, temel yaşam desteği, yenidoğan, eğitim, kaygı, Prematurity, mother, parent, basic life support, newborn, education, anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Sağlık profesyonelleri haricinde halk arasında temel yaşam desteği (TYD) farkındalığıyla ilgili bilgiler sınırlıdır. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ)'nde izlenen preterm bebekler, TYD ihtiyacı açısından artmış riske sahiptirler. Uygun bir eğitim ile ebeveynlerin ve bebeğin bakımından sorumlu olanların bebeğe TYD basamaklarını uygulayabilmek konusunda beceri ve özgüven kazanmış olmaları gerekir. Ayrıca yenidoğan anneleri bebeklerinin sağlığını koruma ve sürdürme konusunda kaygılıdır. TYD gereksinimi gibi acil durumlarda ne yapacaklarını bilmemek kaygıları artırabilir. Preterm bebeklerin annelerine verilen eğitim ile annelerin bu konuda bilgi sahibi olması sağlanır ve böylece bebeklerinin sağlığı konusundaki kaygıları azaltılabilir. Yöntem: Çalışmamız prospektif gözlemsel olarak planlandı. Çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde doğan gestasyon haftası 37 haftadan küçük preterm bebeklerin anneleri dahil edildi. Katılımcı sayısının en az 100 olması hedeflendi. Çalışmaya katılan gönüllüler TYD eğitimi öncesi ve sonrası bilgi düzeyini ölçen ankete ilaveten durumluk ve sürekli kaygı ölçeği olan STAI FORM TX-1 VE 2 ölçeklerini cevapladılar. TYD eğitimi hasta odalarında, yenidoğan polikliniğinde ve YYBÜ ziyaretçi odalarında, video ve maket kullanılarak yüz yüze olarak verildi. Çalışmaya katılan annelerin bebeklerinin prenatal, natal ve klinik özellikleri kaydedildi. Eğitim öncesi ve sonrası bilgi anketi ve kaygı ölçeklerine verilen cevaplar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan annelerin %27'si 18-25 yaş, %55'i 25-35 yaş, %18'i 35 yaş ve üzeriydi. Çalışmaya katılanlar arasında 18 yaş altında anne bulunmamaktaydı. Annelerin eğitim durumu incelendiğinde %8 ilkokul mezunu, %6 ortaokul mezunu, %45 lise mezunu, %41 üniversite mezunu bulunmaktaydı. Çalışmaya katılan annelerin TYD ile ilgili bilgi düzeyinin TYD eğitimi sonrası arttığı görüldü (p0,05). Gerek TYD eğitimi öncesi gerekse TYD eğitimi sonrası durumluk ve sürekli kaygı puanları eğitim grupları arasında farklılık göstermedi (p>0,05). Sonuç: TYD konusunda bilgi sahibi olmak yenidoğan anneleri için, özellikle riskli bir grup olan prematüre bebeklerin anneleri için çok önemlidir. Çalışmamızda TYD eğitimi, annelerin bu konudaki bilgi düzeyini arttırdı, kaygılarını azalttı. Bu nedenle ebeveynlere yönelik uygun TYD eğitim programlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, gerektiğinde uygun müdahale ile ölüm ve sakatlıkların azaltılmasında ve böylece toplum sağlığının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynayabilir. Öte yandan kaygı düzeyinin azaltılması da ebeveyn öz yeterliliğinin arttırılması ile yenidoğanın bakım kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Information on basic life support (BLS) awareness among the public, except for healthcare professionals, is limited. Preterm babies monitored in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) have an increased risk of needing BLS. With appropriate training, parents and those responsible for the baby's care must gain the skills and self-confidence to apply the BLS steps to the baby. In addition, mothers of newborns are concerned about protecting and maintaining the health of their babies. Not knowing what to do in emergency situations such as BLS can increase anxiety. With the education given to mothers of preterm babies, mothers can be informed about BLS and thus their concerns about the health of their babies can be reduced. Method: Our study was planned as a prospective observational study. Mothers of preterm babies with a gestational age of less than 37 weeks, born in Ankara Bilkent City Hospital, were included in the study. The number of participants was aimed to be at least 100. Volunteers participating in the study answered the STAI FORM TX-1 AND 2 scales, which are state and trait anxiety scales, in addition to the survey measuring the level of knowledge before and after BLS training.BLS training was given face to face in patient rooms, neonatal outpatient clinics and NICU visitor rooms, using videos and models. Prenatal, natal and clinical characteristics of the babies of the mothers participating in the study were recorded. The answers to the information survey and anxiety scales before and after the training were evaluated. Results: 27% of the mothers participating in the study were 18-25 years old, 55% were 25-35 years old, and 18% were 35 years old and above. There were no mothers under the age of 18 among the participants in the study. When the education level of the mothers was examined, 8% were primary school graduates, 6% were secondary school graduates, 45% were high school graduates, and 41% were university graduates. It was observed that the knowledge level of the mothers participating in the study about BLS increased after the BLS training (p0.05). State and trait anxiety scores both before and after BLS training did not differ between training groups (p>0.05). Conclusion: Being informed about BLS is very important for mothers of newborns, especially mothers of premature babies, who are a risky group. In our study, BLS training increased mothers' knowledge on this subject and reduced their anxiety. Therefore, the development and dissemination of appropriate BLS training programs for parents can play an important role in reducing death and disability and thus improving public health, with appropriate intervention when necessary. On the other hand, reducing the level of anxiety may contribute to improving the quality of care of the newborn by increasing parental self-efficacy.