İskenderun körfezi makroalgleri (Hatay sahili)
Macroalgae of İskenderun gulf (Hatay shore)
  1. Tez No: 90743
  2. Yazar: ERGÜN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Deniz Yosunları, İskenderun Körfezi, Makroalg, Türkiye, İskenderun Gulf, Macroalgae, Mediterranean Sea, Seaweeds, Turkey. Vlll
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
İSKENDERUN KÖRFEZİ (HATAY SAHİLİ) MAKROALGLERİ ÖZET: Bu tez, Türkiye' nin iskenderun Körfezi Hatay sahili (Akdeniz) denizel alg florası üzerine çalışmaları kapsamaktadır. Araştırma bölgesi Samandağ ve İskenderun bölümü olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Mevsimsel olarak yapılan örneklemede tesbit edilen türlerin taksonomisi, morfolojisi, anatomik özellikleri ve yayılış alanları belirtilmiştir. Ayrıca her türün ayrıntılı fotoğrafları çekilmiştir. Örnekler Hatay sahili boyunca 2 bölümden 7 istasyondan üst infralittoral bölgeden toplanmıştır. Saptanan 122 taksondan 11 'i Cyanophyta, 28'i Chlorophyta, 29'u Phaeophyta ve 54'ü Rhodophyta bölümüne aittir. Tesbit edilen 11 Cyanophyta türünün tamamı iskenderun Körfezi, 7'si Akdeniz ve 3'ü Türkiye alg florası için yeni kayıttır. 28 Chlorophyta türünün 18'i İskenderun Körfezi, 5'i Akdeniz ve 1'i Türkiye için ilk kez tesbit edilmiştir. 29 Phaeophyta türünün 1 5'i çalışma bölgemizde ilk kez belirtilmiştir. Rhodophyta bölümünden 37'si iskenderun Körfezi ve 1'i Akdeniz kıyıları için yeni kayıttır. Toplam; iskenderun Körfezi için 81, Akdeniz için 13 ve Türkiye için 4 takson ilk kez kayıt edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MACROALGAE OF İSKENDERUN GULF (HATAY SHORE) ABSTRACT: This thesis contains the studies about The Marine Algal Flora of İskenderun Gulf Hatay shore. Investigation region divides two parts being Samandağ and İskenderun. Taxonomi, morphology, anatomic peculiarities and distribution regions of identified specimens at the seasonal sampling were described. Furthermore detailed photographs of all specimens were taken. Specimens were collected from two region and seven station through upper infralittoral zone of Hatay coast. 11 of identified 122 taxa are from Cyanophyta, 28 from Chlorophyta, 29 from Phaeophyta and 54 from Rhodophyta. Identified 11 Cyanophyta specimens are first report for İskenderun, 7 of 11 for Mediterranean Sea, 3 of 11 for Turkey algal flora. 18 of 28 Chlorophyta specimens are first report for İskenderun, 5 specimens for Mediterranean Sea and 1 specimen is first for Turkey. 15 of 29 Phaeophyta specimens are first report for İskenderun Gulf. 37 specimens from Rhodophyta division are first report for İskenderun and 1 specimen is for Mediterranean Sea. Totaly; 81 taxa for İskenderun Gulf, 13 taxa for Mediterranean Sea and 4 taxa for Turkey are first report.