The role of country-of-origin ecological image on consumer evaluations about greenwashing
Yeşil badana ile ilgili tüketici değerlendirmelerinde menşe ülke ekolojik imajının rolü
- Tez No: 907467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Menşe Ülke Ekolojik İmajı, Yeşil Yıkama, Tüketici Değerlendirmeleri, Country-of-Origin Ecological Image, Greenwashing, Consumer Evaluations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dış Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışma, bir ülkenin ekolojik imajının tüketicilerin şirketlerin yeşil yıkama faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerini nasıl etkilediğini analiz ediyor. Araştırma, özellikle algılanan ekolojik imaja odaklanarak, bir ürünün menşe yerinin müşteri algıları ve yeşil aklama tepkileri üzerindeki etkisini keşfetmeyi amaçlıyor. Bu araştırma, sosyal medyadaki yeşil aklama hakkındaki kullanıcı yorumlarının analizi yoluyla tüketici davranışının anlaşılmasını geliştirmektedir. Yorumları değerlendirdikten sonra, tüketicilerin yeşil aklamaya yönelik tepkilerinin genellikle bir ülkenin ekolojik imajının önemini göz ardı ettiği açıkça görülmektedir. Öte yandan tüketiciler genellikle konuyu kabul ediyor ve açıkça tartışıyor ancak kolektif bir yaklaşım önermek yerine kendi kişisel eylemlerine odaklanma eğiliminde oluyorlar. Araştırma, sosyal medyada yeşil aklamaya ilişkin tüketici bakış açısını incelemek isteyen pazarlamacılar ve araştırmacılar için yararlı bilgiler sağlıyor.
Özet (Çeviri)
The study analyzes how the ecological image of a country affects consumers' assessments of corporations' greenwashing activities. The research seeks to explore the impact of a product's place of origin on customer perceptions and responses to greenwashing, specifically focusing on the perceived ecological image. This research enhances the comprehension of consumer behavior through the analysis of user comments on social media about greenwashing. After assessing the comments, it is clear that consumer responses to greenwashing often overlook the significance of a country's ecological image. On the other hand, consumers generally acknowledge the issue and openly discuss it but tend to focus on their own personal actions rather than suggesting a collective approach. The research provides useful insights for marketers and researchers seeking to examine the consumer perspective on greenwashing in social media.