Türkiye'de çevre sorunları ve sendikal duyarlılık
Environmental problems and trade union involvement in Turkey
  1. Tez No: 342268
  2. Yazar: AYFER OĞUZHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTÜL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Çevre Sorunları, Üretim ve çevre, Sendikalar ve Çevre Koruma, Ecology, Environmental Problems, Production and Environment, Labour Unions and Environment Protection
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
İnsanoğlunun son 200 yıldır uygulamaya koyduğu üretim tarzı ve tüketim alışkanlığı, dünyanın ekolojik dengesini alt üst etmiştir. İngiltere'de başlayan sanayi devrimi ile birlikte batı ülkelerinde gelişerek devam eden ve daha sonra diğer dünya ülkelerine de geçen seri üretim tarzı sanayinin baca gazları, kimyasal sanayinin zehirli atıkları başta olmak üzere, üzerinde yaşadığımız dünyayı büyük ölçüde kirletir olmuştur.Doğal çevreyi bozmadan sanayileşmek, sanayileşmiş ülkelerin tecrübelerinden faydalanarak kalkınmayı sürdürmek Türkiye için yapılması en doğal bir hareket olarak algılanması gerekmektedir. İşçi sendikaları işçilerin mesleki sağlık ve güvenliklerinin sağlanması ile sürdürülebilir gelişme amaçlarının bütünleştirilmesinde önemli bir rol yonabilmektedir. Günümüzde çalışan örgütleri çevre sorunlarına ve çevrenin korunmasına ilişkin arayışlara müdahale etme gereği duyarken, diğer yandan da toplumsal hareketler çevrenin korunması için endüstri ilişkileri sistemine müdahale edebilmekte, sistem içinde bir aktör olarak yer alabilmektedirSendikaların çevre sorunları gibi sosyal sorunlarla ilgilenmesi için çok sayıda neden bulunmaktadır. Her şeyden önce çalışanlar ve aile üyeleri toplumun birer üyesidir. Her sosyal sorun çalışanları ve ailelerini etkilemekte ve ilgilendirmektedir. Diğer yandan, çoğu sosyal sorunun kökeni ekonomiktir ve işgücü piyasasında bulunmaktadır. Bu sorunların varlığı kadar, sorunları çözmeye yönelik her türlü girişim çalışanların çalışma ve yaşam koşullarını etkilemektedir.Toplumsal çevre bilincinin ülkemizde yeterli düzeyde gelişmemiş olması ile etkin ve örgütlü bir çevre hareketinin var olmayışının yanı sıra, sendikaların içinde bulundukları koşullar, giderek artan sosyal hak kayıpları ve yüksek işsizlik oranları, sendikaların çevre sorunlarına karşı mesafeli duruşlarının nedenleri arasında sayılabilir. Sendikalar çalışanlar ve toplumun geneli için yaşamsal olan ücret, istihdam, yoksulluk, güvensizlik gibi sorunlar kadar bu sorunlarla iç içe geçmiş olan çevresel sorunlarla da ilgilenmek zorundadır.Sendikalar ekonomik ve sosyal sorunların aşılmasında sosyal gelişme kadar çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması amacını da etkinliklerinin odak unsurlarından biri haline getirmek durumundadır.İşçi sendikalarının, gerek ulusal ve gerekse uluslar arası bazda, kendi çevre stratejilerini geliştirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The made of production and consumption patterns that human beings havebeen using for 20 years have changed the ecological balance of the world.After the Indüstrial revolution which had begun in England, the toxic substances of the chemical industry and the chimney gases of the mass production factories which have been biilt in the western countries first and continued to develop in the other countries of the world have changed the world which we have been living on a lot.For Turkey, to mecome industrialized with out destroying the natural balance and to make use of the experiences of the industrialized countries shold be accepted a natural movement.In the globalization seystem, while there have been safeguards seystems and health reguirements in the working places of the some parts of the world there have been establishments which have dangerous and bad working conditions ih theother parts of the world. The process called globalization has strenghtened the conditions that helps to occure the working palces having bad conditions and bad business management.The labour unions havea great role in poviding the operational safetyand sustainable stages of developments.Today,person organization feels necessary to interfere the searches about theenvironmental problems. On the other hand, social movements can interfere the industrial relations systems to save the environment.There are alot of reasons fort he laber unions to be concerned with the social problems like enviironmental problems.Every employees and family members ara one of the members of the society. Every social problem interests and affects the employees and their family members. Many social problems have economic origin and these are in the labor market.These porblems and etforts to salve these problems may atfect the employees, working and living conditions.Social environmental consciousness haven?t developed adeguatelyin our country.There hasn?t been an efficient organization movement,too.The conditions that labour unions have, the loss of social rights,unemployment rate are somereasons of the labour inions to stay away from the environmental problems.Although labour unions must deal with payment for living, employment, poverty, lack of confidence, they must deal with the envionmental problems. Despite labour unions must focus on the social problems and overcoming them,they must also focus on the enviormental maintainability.It is necessary fort he labour unions to improve their own strategy in both national and international areas. These activities should not separate from their responsibilities, but they should be in the large frame of their union policy.