Plak tip psoriasis hastalarında kaşıntının hastalığın şiddeti ve sistemik immün inflamatuar indeks ve sistemik inflamatuar yanıt indeksi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between pruritus in plaque type psoriasis patients and disease severity, systemic immunoinflammatory index and systemic inflammatory response index
- Tez No: 907520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA SOLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hastalık şiddeti, inflamasyon, kaşıntı, psoriasis, yaşam kalitesi, Disease severity, inflammation, pruritus, psoriasis, quality of life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Psoriasis, kaşıntı yönü ile sıkça gündeme gelir ve hastaların yaşam kalitesini belirgin düzeyde etkiler. Ayrıca inflamatuar bir hastalık olup hastalığın başlamasında ve alevlenmesinde nötrofiller önemli rol oynar. Çalışmamızda plak tipi psoriasis hastalarındaki kaşıntının araştırılması ve kaşıntının, hastalık şiddeti gibi hastalığa ait çeşitli özellikler ile ilişkisinin değerlendirilmesi ve sistemik immün-inflamatuar indeks ve sistemik inflamatuar yanıt indeksi gibi parametreler kullanılarak inflamasyon ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışma retrospektif kesitsel bir çalışmadır ve 200 plak tipi psoriasis hastası alındı. Hastaların tetkik sonuçları, hasta bilgileri kaydedildi. Psoriasis şiddetinin değerlendirilmesinde psoriasis alan şiddet indeksi (PAŞİ) skoru, yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde dermatoloji yaşam kalite indeksi (DYKİ) skoru ve kaşıntının değerlendirilmesinde visual analog skala (VAS) skoru kullanıldı. İnflamasyonun değerlendirilmesinde C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve hemogram parametrelerinden elde edilen nötrofil lenfosit oranı (NLO), trombosit lenfosit oranı (TLO), sistemik immün inflamatuar indeks (Sİİİ) ve sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SİYİ) oranları kullanıldı. BULGULAR: Hastalık şiddeti ile VAS ve DYKİ skoru arasında ilişkili görüldü. Hastalık şiddeti ile CRP, ESH, SİYİ artmaktaydı ama anlamlı ilişki görülmedi. Hastalık şiddeti ile NLO, TLO, Sİİİ skorları anlamlı ilişkili görüldü. Kaşıntı ile CRP, ESH, NLO, TLO, Sİİİ, SİYİ anlamlı değişiklik göstermedi. Ayrıca VAS ve DYKİ skorları ilişkiliydi. SONUÇ: Psoriasis hastalarının çoğunda kaşıntı eşlik eder ve kaşıntı hayat kalitesini etkiler. Ayrıca kaşıntıyı ve şiddetini etkileyen birçok faktör vardır. Patogenezinde nötrofil aracılı inflamasyon kaskadı olan psoriasiste NLO, TLO, Sİİİ VE SİYİ oranlarının bu nedenle pratikte kullanılması araştırılmaktadır. Ancak çalışmamızda kaşıntı skorlarının bu oranlarla anlamlı ilişkisinin bulunmaması kaşıntının sadece inflamasyonla ilişkili olmayabileceği ve hastaya özgü durumların da etkili olabileceğini göstermektedir. Bu durum hastalara yönelik daha kişiselleştirilmiş, etkili takip ve tedavi stratejileri geliştirilmesine de yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Psoriasis is frequently brought to the agenda with its itching aspect and significantly affects the quality of life of patients. It is also an inflammatory disease and neutrophils play a significant role in the onset and exacerbation of the disease. Our study aimed to investigate pruritus in patients with plaque psoriasis and to evaluate the relationship between pruritus and various features of the disease, such as disease severity, and to reveal its relationship with inflammation using parameters such as systemic immune-inflammatory index and systemic inflammatory response index. METHOD: The study is a retrospective cross-sectional study and 200 patients with plaque psoriasis were included. The examination results of the patients and patient information were recorded. The psoriasis area and severity index (PASI) score was used to assess the severity of psoriasis, the dermatology life quality index (DLQI) score was used to assess quality of life and the visual analog scale (VAS) score was used to assess pruritus. The neutrophil to lymphocyte ratio (NLR), platelet to lymphocyte ratio (PLR), systemic ınflammatory response ındex (SIRI) and systemic ımmunoinflammatory ındex (SIII) rates obtained from c-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR) and hemogram parameters were used to assess inflammation. RESULTS: There is correlation between disease severity and VAS and DLQI scores. Results of CRP, ESR, SIRI increased with disease severity but did not show a significant relationship. There is correlation between disease severity and NLR, PLR, SIII ratios. Results of CRP, ESR, NLR, TLR, SIII, SIRI did not show an important change with pruritus. Also VAS and DLQI scores were related. CONCLUSION: Pruritus accompanies most patients with psoriasis, and itching affects the quality of life. In addition, there are many factors that affect itching and its severity. In psoriasis, which has a neutrophil-mediated inflammation cascade in its pathogenesis, the use of NLR, PLR, SIII and SIRI rates in practice is therefore being investigated. However, the fact that there was no significant relationship between pruritus scores and these rates in our study indicates that pruritus may not only be related to inflammation and that patient-specific conditions may also be effective. This may also help develop more personalized, effective follow-up and treatment strategies for patients.