Düzce yöresindeki psoriasisli hastaların klinik ve sosyodemografik özelliklerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the sociodemografic and clinical features of psoriasis patients in the Duzce region
  1. Tez No: 399036
  2. Yazar: ERSOY ACER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, sosyodemografik özellikler, psoriasis, sociodemographic characteristics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Düzce Yöresindeki Psoriasisli Hastaların Klinik ve Sosyodemografik Özelliklerinin DeğerlendirilmesiAmaç: Psoriasis dermatoloji polikliniğinin en sık rastlanan hastalıklarından biri olup eritemli, skuamlı lezyonlarla seyreden, kronik, tekrarlayıcı, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Biz bu çalışmada Düzce yöresindeki psoriasisli hastaların klinik ve sosyodemografik özelliklerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: Çalışmamızda, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniğine Ocak 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında başvuran, klinik ve/veya histopatolojik olarak psoriasis tanısı konulan yeni tanılı veya takipli 248 hasta dahil edildi. Hastaların klinik ve sosyodemografik bilgileri kayıt altına alındı.Bulgular: Polikliniğimize başvuran hastaların % 1,88'ini psoriasis hastaları oluşturuyordu. Hastalık başlangıç yaşları 2. ve 3. dekatlarda pik yapıyordu. Hastaların % 33,7'sinde aile öyküsü vardı. Psoriasisli hastaların sigara içme oranı ortalama % 28,2 olarak tespit edildi. Hastalarımızın % 4,8'i alkol kullanıyordu. En sık görülen klinik tipler sırasıyla plak, guttat ve palmoplantar şeklindeydi. Hastaların % 43,5'inde tırnak tutulumu saptandı. En sık tırnak tutulumu pittingdi. Çalışmamızda hastaların % 14,5'inde eklem tutulumu bulunuyordu. Artropatisi olan hastaların % 55,5'inde tırnak değişikliği de mevcuttu. Psoriasisli hastaların % 69,3'ünde kaşıntı şikayeti vardı. Hastaların % 30,6'sında eşlik eden sistemik hastalık bulunuyordu. En sık eşlik eden hastalık hipertansiyon (% 12), ikinci sıklıkta diabetes mellitustu (% 10,4).Sonuç: Genel hatlarıyla verilerimiz mevcut yurtdışı ve yurtiçi çalışma verileriyle büyük oranda benzerlik gösteriyordu. Ülkemizdeki tüm psoriasis hastalarına ait ulusal verilerin ortaya konması için benzer çalışmaların Türkiye'nin tüm bölgelerinde yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Sociodemografic and Clinical Features of Psoriasis Patients in the Duzce RegionAim: Psoriasis is one of the most common diseases seen at dermatology outpatient clinics. It is a chronic, relapsing, inflammatory skin disease characterized by erythematous and scaling lesions. In this study, we aimed to investigate the clinical and sociodemographic characteristics of psoriasis patients in the Duzce region.Methods: 248 patients who applied to Outpatient Clinic of Dermatology Department in Duzce University, Medical Faculty, Research and Training Hospital and have been newly diagnosed or under follow-up for psoriasis clinically and / or histopathologically, between the period of January 2011 - February 2012 were included in our study. Clinical and demographic data of the patients were recorded.Results: Psoriasis patients constituted 1,38 % of all the patients admitted to our department. Second and third decades were the peak times for the age at onset of the disease. 33,7 % of the patients had a family history. The rate of smoking in psoriasis patients was found to be in an average of 28,2 %. 4,8 % of the patients have been using alcohol. The most common clinical types were found to be plaque, guttate, and the palmoplantar types, respectively. 43,5 % of the patients had nail involvement. The most frequent nail involvement was pitting. Joint involvement was found to be in 14,5 % of the patients. 55,5 % of patients having arthropathy had also nail involvement. 69,3 % of patients with psoriasis had pruritus. A concomitant systemic disease was seen in 30,6 % of the patients. The most frequent accompanying disease was hypertension (12 %), and the second most common was diabetes mellitus (10,4 %).Conclusion: In general terms, our results were highly similar with the available data of national and foreign studies. It is concluded that similar studies should be done in all regions of Turkey in order to detect the national data of all psoriasis patients in our country.