Münzir el-Kabbânî'nin Hukûmetu'z-Zıll ve Dan Brown'un da Vinci Şifresi adlı romanlarının karşılaştırılması
Comparison of Monther Alkabbani's 'Hukûmetu'z-Zill' novel and Dan Brown's 'The Da Vinci Code' novel
- Tez No: 907543
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Münzir el-Kabbânî, Dan Brown, Hukûmetu'z-Zıll, Da Vinci Şifresi, Suudi Romanı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Gizem Edebiyatı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Çağdaş Suudi romanının en önemli isimlerinden biri olan ve romanda çığır açan Münzir el-Kabbânî'nin Hukûmetu'z-Zıll romanı ile dünya edebiyatının en önemli yazarlarından sayılan Dan Brown'un yazarlıkta kendisine şöhret kazandıran romanı Da Vinci Şifresi ele alınmıştır. Romanlarında ustalıkla gizem türünü uygulayan yazarların seçtiğimiz eserlerinin muhteva ve yapı bakımından tahlilleri yapılarak benzer ve farklı yönleri karşılaştırılmıştır. İlk olarak muhteva açısından ele alınan romanlar, tezimizin esas bölümünde anlatıcı, bakış açısı, şahıs kadrosu, olay örgüsü, mekân, zaman ve anlatım teknikleri bakımından incelenmiş ve karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, two groundbreaking novels, Monther Alkabbani's“ Hukûmetu'z-Zıll”, one of the most important novel of modern Saudi genre, and Dan Brown's“ The Da Vinci Code”, the novel which made huge success for his writer career, will be discussed. The novels that are selected by the authors, who masterfully apply the mystery genre in their novels have been analyzed in terms of content and structure, and their similar and different aspects have been compared. The novels, which are first examined in terms of content, are examined and compared in terms of narrator, point of view, cast of characters, plot, place, time and narrative techniques in the main part of the thesis. Key Words : Monther Alkabbani, Dan Brown, Hukûmetu'z-Zıll, The Da Vinci Code, Saudi Novel, Comparative Literature, Mystery Genre.