100 yıllık süreçte Türkiye'de klasik gitar besteciliğinin durumu ve özgün eserlerin tespiti
The state of composing for classical guitar and determination of original works in Turkey in 100 years process
  1. Tez No: 907561
  2. Yazar: ALPER KARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYİT YÖRE
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Gitar, Klasik Müzik, Bestecilik, Türk Besteciler, Türkiye, Classical Guitar, Classical Music, Composition, Turkish Composers, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türkiye'de klasik gitar için bestelenmiş özgün eserlerin sayısında, Avrupa temelli çoksesli klasik müzik besteciliği açısından, belirgin bir eksiklik gözlemlenmektedir. Bu durum, Türkiye'deki müzik kültürünün yaygın çalgılara olan öncelikli ilgisi ve klasik gitarın Avrupa temelli diğer çalgılara göre nispeten geç kabul görmesiyle ilişkilendirilebilir. Bu bağlamda, Türk bestecileri tarafından nitelikli klasik gitar bestelerinin teşvik edilmesi ve bunların seslendirilmesi, hem bu alandaki müziksel çeşitliliği artıracak hem de ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığı sağlayacaktır. Tarihsel yöntemli bu çalışmada ilgili probleme yönelik olarak kaynak analizi ve görüşme teknikleriyle veriler toplanıp betimsel veri analizi tekniğiyle analiz edilip bulgulara ulaşılmıştır. Türkiye'de klasik gitar sahnesinde besteci de olan 10 gitaristle yarı yapılandırılmış sorularla görüşmeler yapılıp Türkiye'de 100 yıllık süreçte klasik gitar bestecilik durumu ve yazılı kaynaklarla birlikte varolan gitar eserleri belirlenmiştir. Konuyla ilgili ilk defa yapılan bu çalışmada, Türk gitaristlerin ulusal eser repertuvarının zenginleştirilmesi ve uluslararası alanda sunmaları için Türk bestecilerin varolan gitar eserlerinin seslendirilmesi, nitelikli bestelerin sayısının artırılması, genç gitaristlerin ve bestecilerin ulusal gitar eserleri için teşvik edilmesi hakkında sonuçlar ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In terms of European-based polyphonic classical music composition, there is a distinct lack of original works composed for classical guitar in Turkey. This can be attributed to the Turkish musical culture's primary interest in common instruments and the relatively late acceptance of the classical guitar compared to other European-based instruments. In this context, the encouragement and performance of high-quality classical guitar compositions by Turkish composers will both increase the musical diversity in this field and ensure national and international recognition. In this historical methodological study, data were collected through document analysis and interview techniques for the related problem and analyzed with descriptive data analysis technique and findings were reached. Interviews with semi-structured questions were conducted with 10 guitarists, most of whom are composers in the classical guitar scene in Turkey, and the status of classical guitar composition in Turkey in the 100-year period and existing guitar works with written sources were determined. In this study, which is the first of its kind on the subject, conclusions were drawn about the performance of existing guitar works by Turkish composers, increasing the number of qualified compositions, and encouraging young guitarists and composers for national guitar works in order to enrich the national repertoire of Turkish guitarists and present them internationally.