Açılar konusu öğretiminde geogebra kullanımının6. sınıf öğrencilerinin geometriye yönelik kaygı, inanç ve başarısına etkisi
The effect of geogebra use in teaching the topic of angles on the anxiety, belief and achievement of 6th grade students towards geometry
- Tez No: 907875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: GeoGebra, Geometri Kaygısı, Geometriye Yönelik İnanç, GeoGebra, Geometry Anxiety, Belief İn Geometry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada, GeoGebra dinamik geometri yazılımının ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin açılar konusundaki akademik başarılarına, geometriye yönelik kaygılarına ve inançlarına etkisini incelemektir. Çalışma, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Antalya ilinin Alanya ilçesinde bulunan bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grupları oluşturulmuş, deney grubuna GeoGebra yazılımı ile desteklenen geometri etkinlikleri uygulanmıştır. Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yapılan bu çalışmada, veri toplama araçları olarak başarı testi, geometriye yönelik kaygı ölçeği ve geometriye yönelik inanç ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri, başarı testi sonuçları, kaygı ve inanç düzeyleri incelenmiştir. Hazır bulunuşluk testi sonuçlarına göre, kontrol grubundaki öğrenciler deney grubuna göre daha yüksek başarı düzeyine sahipti. Çalışma sonrası yapılan başarı testi sonuçlarına göre, deney grubundaki öğrencilerin başarılarında anlamlı bir artış gözlemlendi, ancak bu artış kontrol grubunun başlangıçtaki yüksek başarı düzeyini kapatmaya yetmedi. Kovaryans analizi, deney grubundaki öğrencilerin başarı testi puanlarının, kontrol grubundaki öğrencilerden anlamlı derecede farklı olduğunu, ancak bu farkın etki büyüklüğünün küçük olduğunu göstermiştir. Deney grubundaki öğrencilerin geometriye yönelik kaygı düzeylerinde anlamlı bir düşüş gözlemlenirken, kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik tespit edilmemiştir. Bu durum, GeoGebra yazılımının kaygıyı azaltmada etkili olduğunu göstermektedir. Hem deney hem de kontrol gruplarında, geometriye yönelik inanç düzeylerinde anlamlı bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Bu bulgu, dinamik geometri yazılımlarının kısa vadede öğrencilerin inançlarını dönüştürmede yetersiz kalabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of GeoGebra dynamic geometry software on the academic achievement of 6th grade secondary school students about angles, their concerns and beliefs about geometry. The study was carried out in a public school in Alanya district of Antalya province in the 2022-2023 academic year. In the research, experimental and control groups were created, and geometry activities supported by GeoGebra software were applied to the experimental group. In this study, which was conducted using a quasi-experimental design with a pretest-posttest control group, achievement test, geometry anxiety scale and geometry belief scale were used as data collection tools. Students readiness levels, achievement test results, anxiety and belief levels were examined. According to the readiness test results, students in the control group had a higher level of success than the experimental group. According to the results of the achievement test conducted after the study, a significant increase was observed in the success of the students in the experimental group, but this increase was not enough to compensate for the initial high level of success of the control group. Analysis of covariance showed that the achievement test scores of students in the experimental group were significantly different from those of students in the control group, but the effect size of this difference was small. While a significant decrease was observed in the geometry anxiety levels of the students in the experimental group, no significant change was detected in the control group. This shows that GeoGebra software is effective in reducing anxiety. No significant change was observed in the levels of belief in geometry in both the experimental and control groups. This finding shows that dynamic geometry software may be insufficient to transform students' beliefs in the short term.