Nükleer işaretlerin sayısal işaret işleme (DSP) yöntemi ile gürültüden arındırılması
Purifying of nuclear signals from noise by digital signal processing (DSP) method
- Tez No: 90792
- Danışmanlar: DR. SERDAR AKDURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: DSKPLUS: Sayısal İşaret İşlemci Kiti, DSKPLUS: Digital Starter Kit Plus Bandwidth: Frequency Range
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezde nükleer işaretlerin çeşitli kaynaklardan gelen gürültü işaretlerinden etkilenmesini en aza indirecek ve bu işlemi sayısal işaret işleme yöntemi ile gerçekleştirecek olan bir sistem kurulması amaçlanmıştır. Bu sistem bir sayısal işaret işlemci (DSKPLUS) kartı ve Bu kartın kendi makine kodunda yazılmış bir filtreleme kodu ve karta giren analog işaret ve karttan çıkan filtrelenmiş işaretin bilgisayar ekranında gerçek zamanlı bir şekilde,genlikte ve frekansta görülmesini sağlayan bir C++ yazılımmdan oluşur. Filtreleme işlemindeki kesim frekansları değiştirilerek incelenmek istenen frekans aralığı için gerçek zamanda ve anlamda bir inceleme yapılmasına olanak verir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the purpose is to build a system by using digital signal processing method so that it can minimize the effects of noise signals which comes from different sources over nuclear signals. This system consists of digital signal processor (DSKPLUS) board and filtering code written its own machine code and a C++ software which shows the input and output signals from board at real time, amplitude and frequency on computer display. By changing. the cutoff frequencies in filtering routine It is intended to give a chance to exam the nuclear signals in real time and meaning that are in specific bandwidth for research.