Investigation of the blasting parameters on blasting efficiency through monitoring of model scale blast tests
Model ölçekli patlatma deneylerinin izlenmesi yoluyla patlatma parametrelerinin patlatma verimine etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 90801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Blasting parameters, Physical model, Concrete blocks, High speed camera, Detonation velocity. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
öz MODEL ÖLÇEKLİ PATLATMA DENEYLERİNİN İZLENMESİ YOLUYLA PATLATMA PARAMETRELERİNİN PATLATMA VERİMİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Kılıç, Muharrem Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Aydın Bilgin Aralık 1999, 127 sayfa Bu çalışmanın ana amacı değişik patlatma parametrelerinin patlatma verimine etkilerini araştırmaktır. İncelenen parametreler patlayıcı madde özellikleri, kayaç özellikleri ve dilim kalınlığı ve delik çapı gibi patlatma geometrisi elemanlarını kapsar. Patlatmanın verimi kırılma açısı, ortalama parça boyutu, kırılan parçaların tane boyu dağılımı ve toplam hacmi, ayna hızı, patlatma ortamının minimum tepki süresi ve patlatmanın yarattığı titreşimler ölçülerek veya izlenerek değerlendirilmiştir. Tek delikli fiziksel model blok patlatma deneyleri yumuşak, orta sert ve sert kayaları temsil eden üç değişik betonda, üç değişik tipte patlayıcı ile gerçekleştirilmiştir. Minimum tepki süreleri ve ayna hızları yüksek hızlı bir kamera kullanılarak izlenmiştir. Kısa mesafe patlatma sarsıntıları yüksek frekans jeofonları ve patlatma sismografı kullanılarak izlenmiştir. Ortalama parça boyutları, kırılma açıları ve kınlan parçaların toplam hacimleri ölçülmüş, eleme yoluyla kırılan parçaların tane boyut dağılımları ve ortalama tane boyutları belirlenmiştir.EG&G marka VODR-1 tipi Sürekli İnfilak Hızı Ölçer Cihaz kullanılarak her bir patlayıcı için açıkta ve ortam katılığında infilak hızı ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bu deneyler araştırmada kullanılan patlayıcıların özelliklerini de çalışmaya dahil etmek için, büyük model bloklarla aynı özellikleri taşıyan daha küçük boyutlu beton bloklarda gerçekleştirilmiştir. SPSS 7.5 for Windows istatistiksel analiz yazılımı kullanılarak patlatma parametreleri ve test sonuçları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Komposizyonu belirli bir patlayıcının değişik şarj çaplarında ve değişik kayalardaki performanslarının farklı olduğu görülmüştür. Bu nedenle her kaya tipi için uygun patlayıcı seçimi başarılı bir patlatma operasyonu için ön şarttır. Kırılma açılarının, ortalama tane boyutlarının, tane boyut dağılımlarının, minimum tepki sürelerinin, ayna hızlarının ve toplam kınlan hacimlerin kestirimi için yeni formüller elde edilmiş ve sunulmuştur. Anahtar Kelimeler Patlatma Parametreleri, Fiziksel Model, Beton Bloklar, Yüksek Hızlı Kamera, İnfilak Hızı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE BLASTING PARAMETERS ON BLASTING EFFICIENCY THROUGH MONITORING OF MODEL SCALE BLAST TESTS Kılıç, Muharrem M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Aydın Bilgin December 1999, 127 pages The aim of this study is to investigate the effects of different parameters on blasting efficiency. Studied parameters include explosive properties, rock properties and blasting geometry, which incorporate burden distance and blasthole diameter. Efficiency of blasting was assessed by measuring and/or monitoring the breakage angle, average fragment size, size distribution and total volume of the broken fragments, face velocity, minimum response time of the blasting medium and vibrations induced by the blast. Single hole blasting tests were conducted on three different types of concrete model blocks, simulating soft, medium and hard rocks, using three different types of explosives. Minimum response times and face velocities were monitored using a high speed camera. Close-in blast vibrations were monitored using high frequency geophones and a blast seismograph. Breakage angles and total volume of the broken fragments IIIwere determined. Average fragment sizes and size distribution curves determined by screening the blasted fragments. Confined and unconfined detonation velocities of each explosive type used in the tests were measured by using a EG&G VODR-1 Continuous Velocity of Detonation Recorder. These tests were conducted on small concrete blocks, having same properties with the large model blocks, in order to include the properties of the explosives used in the research. Relations between the blasting parameters and the test results were investigated using the SPSS 7.5 for Windows statistical analysis software. It has been seen that an explosive with certain composition performs differently at various charge diameters and different rocks. Therefore selection of a suitable explosive for each rock type is a prerequisite for a succesfull blasting operation. New formulas for predicting the breakage angles, average fragment sizes, fragment size distribution, minimum response times, face velocities, and total broken mass were established and presented.