Statistical simulation and animation of cut and fill mining by breasting
Yatay kazı dolgu madenciliğinin istatistiksel benzetişimi ve canlandırılması
- Tez No: 90802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞ'E ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: istatistiksel benzetişim, canlandırma, kaza dolgu madenciliği vı, statistical simulation, animation, cut and fill mining IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz YATAY KAZI DOLGU MADENCİLİĞİNİN İSTATİSTİKSEL BENZETİŞİMİ VE CANLANDIRILMASI Alptürkan, Aziz Kutad Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü y Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Neş'e Çelebi Aralık 1999, 110 sayfa Bu çalışma, yatay kaza dolgu yönteminin analizi için üretilmiş olan bir benzetişim ve canlandırma programının sunumunu içermektedir. Program, 'General Purpose System Simulator' (GPSS/H) tabanlı bir benzetici ve sistem içindeki değişkenlerin karşılıklı etkileşimlerini daha ayrıntılı incelemeye yarayan, 'Proof Animation' tabanlı bir canlandırma alt biriminden oluşmaktadır.Programın amacı, bir yatay kaza dolgu maden sistemiyle bilgisayar ortamında denemeler yapmak için gerekli düzeneği sağlamaktır. Bu düzeneği kullanarak, vaka üzerinde çok sayıda denemeler yapılabilir ve bu denemelerin sonuçları incelenerek, sistem hakkında daha ileri kararlar vermek mümkün olur. Program, tasarım değişkenlerini kullanarak, madenin bir modelini kurar ve bu modelle yapılacak deneyleri düzenler. Deney sonuçlan, tasarım aşamasındaki bir maden için tasarım değerlendirmesi, kurulmuş bir sistem içinse iyileştirme ve sorun giderme amaçlı olarak kullanılabilir. Bu çalışma, bir vaka üzerinde, geliştirilen program kullanılarak yapılan benzetişim deneylerini ve sonuçların yorumlanmasını da içermektedir. Sistemin, işlem değişkenleri farklılaştığındaki davranışını incelemek için, vakanın bazı çeşitlemeleri de geliştirilmiş ve benzetiştirilmiştir. Bu çeşitlemelerden elde edilen sonuçların yorumlanması, işlem değişkenlerinin, tüm sistem performansı üzerindeki etkisini göstermektedir ve aynı zamanda, deney sonuçlarının, karar verme ve yeni sorun giderme yaklaşımları üretme amaçlı olarak nasıl kullanılabileceğini örneklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL SIMULATION AND ANIMATION OF CUT AND FILL MINING BY BREASTING Alptürkan, Aziz Kutad M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Neş'e Çelebi December 1999, 115 pages This study is the presentation of a Simulation and Animation tool that is generated to be used in analyzing the cut and fill mining systems. The tool includes a ' General Purpose System Simulator' (GPSS/H) based simulator and a Proof Animation based post processed animation module for a more detailed analysis of the parameter interactions in the system. inThe aim of the program is to provide a frame for experimenting with a 'cut and fill mining system with breasting' in the computer environment. Making use of this basis, experiments of the case can be performed and further decisions about the system can be made by analyzing the behavior of the outputs of these experiments. The program builds a model of the mine using the mine design parameters and designs the experiment to be performed with that model. The results of the experiments can be used for design evaluation for a mine at the project stage, and modification and problem solving for an existing system. The study includes the simulation experiments and result interpretations performed on a case, using the developed program. Some variations of the case are also constructed and simulated in order to analyze the behavior of the system when subjected to changes of operation parameters. The interpretation of the results of the variations shows the effect of the operation parameters on the overall system performance and presents an example of how the experiment results can be used for developing decisions and creating new problem solving strategies.