3- Axis attitude control of a geostationary satellite
Yer eşzamanlı bir uydunun 3 eksende denetimi
- Tez No: 90804
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZAN TEKİNALP, PROF. DR. YURDANUR TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Davranış Denetimi, Yereşzamanlı Uydu, TURKS AT IB, Darbe Genlik Modulasyonu, Özdeğer Atama Tasarımı, Durum Değişkenleri Geribeslemesi, Davranış Düzenlemesi, Uydu Davramş Benzetimi. IV, Attitude Control, Geostationary Satellite, TURKS AT IB, Pulse Width Modulation, Pole Placement Design, State Variable Feedback, Attitude Regulation, Satellite Attitude Simulations. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET YER EŞZAMANLI BİR UYDUNUN 3 EKSENDE DENETİMİ: Derman, Hakkı Özgür Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay Aralık 1999, 134 Sayfa Bu tezde yer eşzamanlı bir uydunun davranış hareketine yakıt sarfiyatım en aza indiren denetim sisteminin tasarlanması incelenmiştir. Kullanılan uydu modelinin özellikleri gerçek TURKS AT IB uydusununkilere benzemektedir. TURKS AT IB davranış hareketi belirleme ve denetim altsistemi detaylıca tanıtılmıştır. MATLAB-Simulink yazılımı kullanılarak uydunun çeşitli iç ve dış bozucu kuvvetler ve algılayıcı gürültüsü altında davranışı için benzetim çalışması yapılmıştır. Yeni bir denetim yasası tasarlanmıştır. Bir PD denetimcisi yunuslama davranışını momentum tekeri ile ayarlar. Sapma/yuvarlanma açısal denetimi için bir tüm hal değişkenleri geribeslemesi ile bir integral denetimcisi tasarlanıp değişik özdeğer atama yöntemi ile denenmiştir. Darbe genlik modulasyonu kullanan tepki motorunun faaliyet devresi, yakıt sarfının en aza indirilmesi için kapsamlı parametrik bir tarama yapılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3-AXIS ATTITUDE CONTROL OF A GEOSTATIONARY SATELLITE Derman, Hakkı Özgür M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc Prof. Dr. Ozan Tekinalp Co-Supervisor: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay December 1999, 134 pages In this thesis application of an attitude control system minimising fuel expenditure of a geostationary satellite is studied. The satellite parameters are similar to the actual TURKS AT IB satellite platform. TURKS AT IB Attitude Determination and Control Subsystem is described in detail. Using MATLAB-Simulink computing, modelling and simulation environment, the satellite attitude, under various external and internal disturbances and sensor noise is simulated. A new automatic control system is designed. A PD controller regulates the pitch attitude with strapdown momentum wheels. For yaw/roll attitude regulation, an integral plus full state-feedback controller attitude is designed, and tested various pole locations. Pulse width modulated thruster activation period is also tuned for fuel expenditure minimisation through an extensive parametric search.