Yetişkin bireylerin kişilik özelliklerine göre new age inanç düzeyleri, psikosomatik hastalık belirtileri ve yaşam doyumlarının incelenmesi
Examination of new age belief levels, psychosomatic disease symptoms and life satisfacti̇on of adult individuals according to their personality characteristics
- Tez No: 908057
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÇAĞLAR ERCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikosomatik hastalıklar, kişilik özellikleri, new age, yaşam doyumu, Psychosomatic diseases, personality traits, new age, life satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın konusu; kişilik özellikleri, psikosomatik hastalıklar, New Age yaklaşımlar ve yaşam doyumları ilgilidir. Araştırmanın örneklemini evren içerisinde yer alan farklı eğitim düzeyleri, farklı cinsiyet ve yaş gruplarının bulunduğu 19-65 yaş arası 156 kadın 48 erkek olmak üzere toplam 204 birey oluşturmaktadır. Araştırmada amacı doğrultusunda betimsel araştırma modellerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 23 maddelik sosyo-demografik veri formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri (BFI), Yeni Çağ İnanışları Ölçeği (YÇİA), Somatizasyon (SÖ) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veri seti elektronik ortama geçirildikten sonra SPSS 22 paket programları ile analiz edilmiştir. Analizler yapılmadan önce dağılımın normal olup olmadığı kontrol edilerek çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Normal dağılım gösteren sonuçlar parametrik testlerden ANOVA ve T Testi, meydana gelen farklılığa ilişkin grup içi karşılaştırmalar Tukey testi ile yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri değerlendirmek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Bireylerin somatizasyon, sorumluluk, dışa dönüklük, nevrotizm, uyumluluk, açıklık, eski halk inanışları ve geleceği tahmin etme, iyileştirici nesne ve yöntemler, ruhçuluk ve psişik güçler ile ilgili puanlarının yaşam doyumu üzerindeki etkisi incelemek için regresyon analizi yapılmış
Özet (Çeviri)
The subject of this research is; Personality traits, psychosomatic diseases, new age approaches and life satisfaction are related. The sample of the research consists of a total of 204 individuals, 156 women and 48 men, aged 19-65, with different education levels, different genders and age groups within the universe. In line with the purpose of the research, the relational scanning method, one of the descriptive research models, was used. A 23-item socio-demographic data form, Five Factor Personality Inventory (BFI), New Age Beliefs Scale (YBA), Somatization (SÖ) and Life Satisfaction Scale (YDS) were used in the research. The data set obtained as a result of the research was transferred to electronic environment and analyzed with packaged software is SPSS 22. Before carrying out the analyses, skewness and kurtosis values were investigated and checking whether the distribution was normal. Normally distributed results were made with ANOVA and T Test, which are parametric tests and intra-group comparisons regarding the differences were made with the Tukey test. Pearson correlation analysis was applied to evaluate the relationships between variables. Regression analysis was performed to examine the effect of individuals' scores on somatization, conscientiousness, extraversion, neuroticism, agreeableness, openness, old folk beliefs and predicting the future, healing objects and methods, spiritualism and psychic powers on life satisfaction.