Human experiences through the projection of the divine: Melancholy and tragedy in ancient period
İlahinin izdüşümünde insan deneyimleri: Antik dönemde melankoli ve trajedi
- Tez No: 908103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Felsefe, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ancient Linguistics and Cultures, Philosophy, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Melankoli, Trajik, Antik Yunan Kozmolojisi, Bellerophontes, Kral Oedipus, Melancholy, Tragic, Ancient Greek Cosmology, Bellerophon, Oedipus the King
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, Antik Yunan kozmolojisiyle ilişkili olarak melankolik ve trajik deneyimin ve bu deneyim alanlarının mitik kahramanlardaki tasvirlerinin incelenmesi üzerinedir. Çalışmanın amacı, Antik Yunan Kozmolojisinin bir olgusu olan ilahinin, insani deneyimler üzerindeki izdüşümlerini incelemek ve bu deneyim alanlarında oluşan melankolik ve trajik deneyimleri irdelemektir. Sigmund Freud'un Mourning and Melancholia metninden yola çıkarak bir geriye dönüş stratejisiyle melankolinin Antik Dönemdeki tasvirleri ve tanımlamaları ele alınır. İlk melankolik figür kabul edilen Bellerophon'un deneyiminin arkaplanını oluşturan kozmolojik olguya değinerek ilahinin absence'ı ile presence'ı arasında bir ayrıştırma yapar. Bu ayrışan iki alanın sınırlarında melankolik deneyim ve trajik deneyim açıklanır ve trajik deneyim ile ilişkin olarak Oedipus the King tragedyasındaki Oidipus'un trajik deneyimi incelenir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the melancholic and tragic experiences related to Ancient Greek cosmology and the depictions of these experiences in mythical heroes. The aim of this study is to investigate the reflections of the divine, as a phenomenon of Ancient Greek cosmology, on human experiences and to analyze the melancholic and tragic experiences that arise within these domains. By employing a retrospective strategy based on Sigmund Freud's Mourning and Melancholia, the thesis explores the depictions and definitions of melancholy in the Ancient Period. It addresses the cosmological phenomenon underlying the experience of Bellerophon, considered the first melancholic figure, and differentiates between the absence and presence of the divine. Within the boundaries of these differentiated domains, melancholic and tragic experiences are explained, with a particular focus on the tragic experience of Oedipus in the tragedy of Oedipus the King.