Türk sinemasında yeni kara filmler(Neo-Noir): Erkeklik olgusu ve karizmatik otorite
Neo-Noir films in Turkish cinema: The phenomenon of masculinity and charismatic authority
  1. Tez No: 908198
  2. Yazar: MEHMET ALİ DEPREM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kara Film, Erkeklik, Karizmatik Otorite, Neo Noir, Masculinity, Charismatic Authority
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kara film (Film Noir) türü, Büyük Buhran sonrasında yaşanan İkinci Dünya Savaşı'nın toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin yansıması olarak ortaya çıkmıştır. Teknik açıdan dışavurumculuk akımından beslenen kara filmler, yozlaşan toplumu ve yalnızlaşan bireyi gerçekçi biçimde yansıtmaktadır. 1960'lı yıllardan sonra; toplumsal hareketler, yeni sanat akımları ve teknolojinin gelişmesi, kara filme yeni bir söylem kazandırmıştır. Yeni kara filmler (Neo-Noir), bu değişimlerle birlikte klasik dönemden ayrılmaktadır. Günümüzde yeni kara filmlerde, feminen baskınlık ile birlikte 'erkeklik' en çok tartışılan olgu olmuştur. Erkeklik olgusunun değişmesi, ataerkil düzeni değişmeye itmiştir. Toplumsal kriz dönemlerinde ortaya çıkan 'karizmatik otorite', ataerkil toplum düzenin değişmesiyle tekrar ortaya çıkmıştır. Karizmatik otorite, bireycileşen günümüz toplumunda yenilikçi ve eşitlikçi liderler ortaya çıkarmıştır. Araştırmada, Türk sinemasında yeni kara filmler esas alınarak 'erkeklik' olgusu ve 'karizmatik otorite' incelenmiştir. Ağır Roman (Altıoklar, 1997) Gemide (Akar, 1998), Kabadayı (Vargı, 2007) filmleri bu araştırma için örneklem seçilmiştir. Metinsel film analizi modelinin esas alındığı araştırmada nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, Türk sinemasında kara film türünü erkeklik çalışmaları perspektifinden ele alarak, türün toplumsal cinsiyet ve erkeklik temsilleri üzerindeki etkilerini derinlemesine incelemiştir. Çalışmanın bulguları, Türk sinemasında erkeklik temsillerinin, bireysel krizler, toplumsal dönüşümler ve kültürel kodlar üzerinden şekillendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Film Noir, as a genre, emerged as a reflection of the negative societal impacts of the Great Depression and World War II. Technically influenced by the Expressionist movement, film noirs realistically portray a corrupt society and the alienation of the individual. After the 1960s, social movements, new art trends, and technological advancements brought a new discourse to film noir. Neo-Noir, as a result of these transformations, diverges from the classical period. In contemporary neo-noir films, masculinity has become one of the most debated subjects, alongside the prominence of femininity. The shifting nature of masculinity has pushed patriarchal structures towards transformation. During times of societal crises, the concept of charismatic authority has reemerged, adapting to the evolving patriarchal order. In individualistic modern societies, charismatic authority has introduced innovative and egalitarian leadership models. This research examines the notions of masculinity and charismatic authority in neo-noir films within Turkish cinema. The selected case studies for this research include Ağır Roman (Cholera Street, Altıoklar, 1997), Gemide (On Board, Akar, 1998), and Kabadayı (For Love and Honour, Vargı, 2007). Employing the textual film analysis model, the study adopts qualitative research methods and techniques. Ultimately, this research delves into the genre of film noir in Turkish cinema through the lens of masculinity studies, offering an in-depth analysis of the impact of the genre on representations of gender and masculinity. The findings reveal that representations of masculinity in Turkish cinema are shaped by individual crises, social transformations, and cultural codes.