Avrupa Birliği ortak göç ve mülteci politikası: Somali örneği
European Union common migration and refugee policy: The case of Somalia
- Tez No: 908275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKARÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Avrupa Birliği ve göç, mülteci politikaları, sığınmacı politikaları, Somali, Doğu Afrika, BMMYK, Migration, European Union and migration, refugee policies, asylum policies, Somalia, East Africa, UNHCR
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Göç, farklı kültürlerin etkileşimini sağlayan en önemli faktördür. Gerek bireysel gerekse kitlesel olarak gerçekleşen bu hareketlilik ekonomik, sosyal, kültürel, mekânsal, siyasal, dini ve hukuki olmak üzere birçok alana etki etmektedir. Dolayısıyla göç olgusu birçok disiplinin ilgi alanına girmektedir. Her disiplin göç olgusunu farklı yönlerden analiz ederek, göçün sebep ve sonuçlarına ilişkin ilgili literatüre katkı sağlamaktadır. Göç toplumsal değişimle birlikte birçok kişi ya da nesnenin bir araya gelmesi sonucu oluşan bir eylemdir. Göç alan ve göç edilen ülkeler; sosyolojik, ekonomik, psikolojik ve siyasi yönden etkilenmektedir. Göçü bazen daha müreffeh bir yaşam dürtüsü tetiklerken bazen savaş ve felaketlerin bu dürtünün meydana çıkmasında etkili olduğu görülmektedir. Toplum yapısındaki yansımaları nedeniyle toplumsal bir olay olan göç, ister karşılaşılan zulüm, baskı ve ayrımcılık gibi sebepler yüzünden olsun, ister daha iyi bir yaşam için istihdam veya eğitim amaçlı olsun, sadece göç edenlerin değil göçü kabul eden ev sahibi bireylerin ve toplulukların da yaşam standartlarını etkilemektedir. Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllardaki yeni buluşların etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin üretimde kullanılması Avrupa'daki sermaye birikimini arttırmış ve bu süreç Sanayi Devrimi olarak adlandırılmıştır. Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan hammadde ihtiyacını karşılamak üzere Avrupalı bazı devletler, Afrika Kıtasından gerekli ham maddeyi elde etme yoluna gitmiş ve bu şekilde Afrika'daki sömürge faaliyetleri başlamıştır. Avrupa devletleri zenginleşirken, sömürge sonrası dönemde de Afrika ulusları yoksulluk, iç savaşlar gibi çeşitli ağır ekonomik, siyasi bunalımların yaşandığı bölgeler hâline gelmiştir. Böylece Afrika'dan Avrupa'ya göç hareketleri başlamıştır. Deniz yolu ile güvenli olmayan deniz taşıtları ve insani ihtiyaçlardan yoksun bir hâlde, her yıl yüzlerce insan yaşamlarını kaybetmektedir. Çalışmada yaşanılan göç süreçlerinde AB ortak mülteci ve göç politikaları ile Afrika göç politikaları için Somali örneği verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is the most important factor that enables the interaction of different cultures. This mobility, both individually and collectively, affects many areas such as economic, social, cultural, spatial, political, religious and legal. Therefore, the phenomenon of migration is in the field of interest of many disciplines. Each discipline analyzes the phenomenon of migration from different aspects and contributes to the relevant literature on the causes and consequences of migration. It is an action that is the result of many people or objects coming together with social change. Countries receiving and emigrated from; affected by sociological, economic, psychological and political aspects. While migration sometimes triggers a more prosperous life impulse, sometimes wars and disasters seem to be effective in the emergence of this impulse. Migration, which is a social event due to its reflections on the social structure, affects the living standards of not only the immigrants but also the host individuals and communities who accept the migration, whether due to reasons such as persecution, oppression and discrimination, or for employment or education for a better life.The effect of new inventions in the 18th and 19th centuries in Europe and the use of steam-powered machines in production increased the capital accumulation in Europe and in this process, it was called the industrial revolution. In order to meet the raw material needs that emerged with the industrial revolution, some European states went to obtain the necessary raw materials from the African Continent, and in this way, colonial activities in Africa began. While European states were getting richer, African nations became regions where various severe economic and political crises such as poverty, civil wars, etc., were experienced in the post-colonial period. Migration movements from Africa to Europe began. Hundreds of people lose their lives every year due to unsafe sea vehicles and lack of humanitarian needs. In the migration processes experienced in the study, the example of Somalia is given for the EU common refugee and migration policies and African migration policies.