Meme kanseri tanısı almış kadınların eş şiddeti durumları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of intimate partner violence and affecting factors of women diagnosed with breast cancer
  1. Tez No: 908274
  2. Yazar: SONGÜL ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kanser, Şiddet, Cancer, Nursing, Violence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmada bir şehir hastanesi cerrahi onkoloji servisinde yatan meme kanseri tanısı almış kadınların eş şiddeti durumları ve etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte araştırma deseni benimsenmiştir. Araştırma, bir şehir hastanesi cerrahi onkoloji servisinde Mart-Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 213 kadın hastaya uygun olarak hazırlanmış formlar kullanılarak ve sözel ifadeleri yorumlanarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak“Demografik Form”ve“Kadına Yönelik Eş Şiddet Ölçeği”kullanılmıştır. SPSS for Windows 22 paket programıyla veriler analiz edilmiştir. Araştırma etik izin ve hastalardan yazılı onam alınmıştır. Bulgular: Kadınların fiziksel şiddete uğrama durumları 41 kişi %19,3, duygusal/sözel şiddete uğrama durumları 213 kişi %100, ekonomik şiddete uğrama durumları 98 kişi %46, cinsel şiddete uğrama durumu ise 64 kişi %30,1 olarak saptanmıştır. Kadına Yönelik Eş Şiddet Ölçeğine göre katılımcıların eşlerinden gördükleri şiddetin puan ortalaması 74,45 olarak belirlenmiştir. Demografik yapılarına göre incelenen hastalarda yükseköğretim ve üzerinde eğitim alanların şiddet görme oranlarının, okuma yazma bilenlere, ilköğretim ve lise mezunlarına göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca lise mezunu olanların şiddet oranları da okuma yazma bilen ve ilköğretim mezunlarından düşüktür. Kentte yaşayan hastaların şiddet görme oranları ise kırsal kesim ve köyde yaşayan hastalara göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışmayan katılımcıların şiddet ölçek puanı ortalaması çalışan katılımcılara göre daha yüksektir. Hastalığı nedeniyle kemoterapi alan ve ameliyat olanların şiddet görme oranları yüksektir. Sonuç: Bu bulgular göz önüne alınarak meme kanseri tanısı almış kadın hastaların eşlerinden ya da yakın partnerlerinden gördükleri şiddetin boyutu oldukça fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of Intimate Partner Violence and Affecting Factors of Women Diagnosed with Breast Cancer Aim: The aim of the study was to determine the intimate partner violence and affecting factors of women diagnosed with breast cancer hospitalized in the surgical oncology service of a city hospital. Methods: Methods: A descriptive and cross-sectional research design was adopted in this study. The research was conducted in the surgical oncology service of a city hospital between March 2023 and August 2023.This study used“Demographic Form”and“Intimate Partner Violence Scale”as data collection tools. The research was evaluated by using forms prepared for 213 female patients and interpreting their verbal expressions. Data were analyzed with SPSS for Windows 22 package program. Research ethical permission and written consent were obtained from the patients. Results: The rate of women being subjected to physical violence was determined as 19.3% for 41 people, 100% for emotional/verbal violence for 213 people, 46% for economic violence for 98 people, and 30.1% for sexual violence for 64 people. According to the Intimate Partner Violence Scale, the average score of the violence experienced by the participants from their spouses was determined as 74.45. In the patients examined according to their demographic structures, it was determined that the rates of violence experienced by those who had higher education or higher were lower than those who were literate and primary and high school graduates. In addition, the rates of violence among high school graduates were lower than those who were literate and primary school graduates. It was determined that the rates of violence experienced by patients living in urban areas were lower than those living in rural areas and villages. The average violence scale score of unemployed participants was higher than that of employed participants. The rates of violence experienced by those who received chemotherapy and surgery due to their illness were higher. Conclusion: Considering these findings, the extent of violence experienced by female patients diagnosed with breast cancer from their spouses or close partners was found to be quite high.