Emin Özdemir'i çocuk kitaplarında değerler
Values in Emin Özdemir's children's books
  1. Tez No: 908343
  2. Yazar: EMİNE NUR BİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Children's literature, mother tongue, values education, educational messages, Emin Özdemir
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çocuk kitapları, hedef kitleyi oluşturan çocuklara edebî zevk ve estetik bir duyarlık kazandırmada etkin role sahip ürünler arasında yer almaktadır. Çocukların gerek duygu ve düşünce gerek bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor beceri gerekse de dil duyarlığı ve sözcük dağarcığı gelişiminde çocuk kitapları büyük önem taşır. Eserlerinde biçim, içerik, dil, eğitim, pedagoji vb. konularda gösterdiği özenle Emin Özdemir Türk çocuk edebiyatının öncü yazarları arasında bulunmaktadır. Yaşamı boyunca toplam 11 çocuk kitabı yayımlayan Emin Özdemir, çocuklara hem ana dili duyarlığı kazandırma hem de ulusal ve kültürel değerleri sezdirme kaygısı güder. Bu çalışmada, Türk dili ve edebiyatı üzerine birçok çalışması bulunan Emin Özdemir'in çocuk kitapları incelenmiştir. İncelenen eserlerin çocuk edebiyatı ölçütlerine uygunluğu (kapak, çizim, cilt, konu, karakter, değer eğitimi, ileti vd.) değerlendirilmiştir. Bu sayede çocuk edebiyatı yazarlığı günümüze değin ihmal edilmiş olan Emin Özdemir'in söz konusu eserlerinin niteliği, okurlara uygunluğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Doküman incelemesine dayalı bu çalışmada, Emin Özdemir'in çocuk kitaplarının gerek dış yapı-iç yapı (biçim-içerik) gerek ana dili ve değer eğitimi bakımından Türkçe derslerinde kullanışlı ve tavsiye edilebilir yayınlar arasında bulundukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Children's books are among the products that have an effective role in providing literary pleasure and aesthetic sensitivity to children who make up the target audience. Children's books are of great importance in the development of children's emotions and thoughts, cognitive, affective, and psycho-motor skills, language sensitivity, and vocabulary. Emin Özdemir is one of the pioneering writers of Turkish children's literature with his attention to form, content, language, education, pedagogy, etc. in his works. Emin Özdemir, who published a total of 11 children's books during his lifetime, is concerned with giving children both a sense of their mother tongue and a sense of national and cultural values. In this study, the children's books of Emin Özdemir, who has many studies on Turkish language and literature, are analyzed. The suitability of the analyzed works to the criteria of children's literature (cover, drawing, binding, subject, character, value education, message, etc.) was evaluated. In this way, it has been tried to reveal the quality and suitability of the works of Emin Özdemir, whose writing in children's literature has been neglected until today. In this study based on document analysis, it was determined that Emin Özdemir's children's books are among the useful and recommendable publications in Turkish lessons in terms of both external structure (form-content) and mother tongue and value education.