Türkiye'de yeşil reklam uygulamaları: YouTube reklamları üzerine bir inceleme
Green advertising practices in Türkiye: A review on YouTube commercials
  1. Tez No: 908360
  2. Yazar: TUĞBA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLCELİL MÜCAHİD ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Reklam Çekicilikleri, Sürdürülebilirlik, Green Marketing, Advertising Appeals, Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde çevresel sorunların artmasıyla birlikte, bu konuların tartışılması hem tüketiciler hem de tedarikçi firmalar açısından çevreye duyarlı çalışmalara yönelimi artırmıştır. Firmaların yeşil tutundurma faaliyetleri, ürün ve hizmetlerin pazara çevre dostu olarak sunulmasını, tüketicilerin çevresel beklentilerinin karşılanmasını ve uzun vadede rekabet avantajı elde edilmesini amaçlamaktadır. Bu stratejiler, aynı zamanda firmanın çevreye duyarlı imajını oluşturup güçlendirmeye ve doğayı korumaya yönelik bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu bağlamda, yeşil pazarlama stratejisi çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında kilit rol oynamaktadır. Markaların yeşil reklamlarında, çevresel duyarlılığı vurgularken, hedef kitle üzerinde etki yaratmak amacıyla çeşitli reklam çekicilik unsurları reklam anlatımına dahil edilmiştir. Bu unsurlar arasında çevrecilik çekiciliği, müzik, ürün özellikleri ve tasarruf çekiciliklerine vurgu öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, reklam çekicilik unsurlarının ne ölçüde kullanıldığı ve hangi anlatım formatlarıyla desteklendiği gibi çeşitli faktörler içerik analizi yöntemiyle derinlemesine incelenmiştir. Çalışma, reklamların çevresel bilinç oluşturmadaki etkisini anlamaya yönelik kapsamlı bir analiz sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, with the increase in environmental problems, discussing these issues has increased the tendency towards environmentally friendly studies for both consumers and supplier companies. Green promotion activities of companies aim to present environmentally friendly products and services to the market, meet the environmental expectations of consumers and gain competitive advantage in the long term. These strategies also adopt an approach aimed at creating and strengthening the company's environmentally friendly image and protecting nature. In this context, green marketing strategy plays a key role in ensuring environmental sustainability. In green advertisements of brands, while emphasizing environmental sensitivity, various advertising appeal elements are included in the advertising narrative in order to create an impact on the target audience. Among these elements, environmentalism appeal, music, product features and emphasis on savings appeals stand out. In this thesis study, various factors such as the extent to which advertising appeal elements are used and which narrative formats they are supported by are examined in depth using the content analysis method. The study aims to provide a comprehensive analysis to understand the impact of advertisements on creating environmental awareness.