نثر الجمان من فتح الرحمن لمحمد بن قرقماس تحقيقًا ودراسةً (من سورة المائدة إلى سورة الأعراف)
Muhammed b. Korkmaz'ın Nesrü'l-Cümân Min Fethi'r-Rahmân adlı eserinin tahkiki ve incelenmesi (Mâide Sûresinin başından A'râf Sûresinin sonuna kadar)
- Tez No: 908361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYAD RAVAŞDEH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, İşâri tefsir, Nesrü'l-Cüman, b. Korkmaz, seci, Mâide süresi, En'âm süresi, A'râf süresi, Interpretation, Allusive interpretation, Nathr Al-Juman, b. Korkmaz, Rtyme, Surat Al-Ma'idah, Surat Al-An'am, Surat Al-A'raf
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışma, Mâide suresi, Enam suresi ve A'raf suresinin bütünüyle tefsirini kapsayan bir el yazmasının ve incelenmesini içermektedir. Eserin yazarı 9. yüzyılın alimlerinden olan Muhammed b. Korkmaz el-Nasiri el-Aktamiri el-Çerkesî el-Kahirevi el-Hanefi'dir (ö. 882/1478). Burcî Memlûk hanedanlığı döneminde Mısır'da yaşamış (827-923/1382-1517), şiir ve edebiyatla tanınmıştır. Ayrıca şer'i ilimlerde ve tıp, kimya, astronomi, harf ve talih ilimleri gibi bazı kozmik bilimlerde alimdir. Öne çıktığı konulardan birisi Kurân tefsiridir. Bu tefsirini ise temelde, şeriat ve dil umumiyetlerine muvafık olmasıyla beraber zahirinin aksine, tasavvuf ehline zahir olan işaretlerden yola çıkarak Kurân'daki bazı ayetleri tefsir eden işâri tasavvufî yöntemler üzerinden tasnif etmiştir. b. Korkmaz, Kurân'ı Kurân'la, Kurân'ı hadisle tefsir etmiştir. Müellif tefsirini,“Fethü'r-Rahman fi Tefsir'il-Kurân”adlı ilk eserinden alıntılar yaparak özetlemiş ve özelleştirmiş, bunu da kendi mukaddimesinde ifade etmiştir. Ancak kullandığı ifadeler gösteriyor ki“Fethü'r-Rahman”dan daha çok“Te'vilatü'n-Necmiyye”adlı kaynağa dayanmıştır ve bu kitap yazar Necmeddin Kübra'ya aittir (ö. 618/1221). Fatiha suresinden Nas süresine kadar tefsiri boyunca düzenli bir metodoloji izlemiş ve tefsirini dört bölüme ayırmıştır. Surelerin ayetlerini tematik bir biçimde ayırıp her bölüme seci başlıklar vermiştir. b. Korkmaz, her ayet grubunun tefsirini ayrı ayrı, kısa, öz ve belagati yüksek bir üslupla tefsir etmiştir. Özellikle seci yöntemini kullanarak yazdığı metnin birçok yerinde şiirlerini eklemiştir. Tefsirinde, vaaza, öğüte, takvaya, ihlasa ve salih amellere teşvik etmeye odaklanmıştır. Bununla birlikte vecd ve ilahi aşk konularına da vurgu yapmıştır. Bu üslup, işâri tasavvufî tefsirlerin bir örneği olup kullandığı ayrıcalıklı beliğ üslubu ile bu tefsire katmıştır. Bu el yazısının değerini Yazının değeri, müfessirin bulunan tefsir nüshasını kalemiyle yazmasıdır, bulunan iki nüshayı yazarın kendi el yazısıyla oluşturmuş olmasıdır. Bu nüshalardan yalnızca tahkikte kullanılmıştır. Zira diğer nüsha, ele alınan ilgili kısmı içermemektedir. Bu tahkik çalışması, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde müfessirin hayatı, ilmî faaliyetleri ve eserleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde tahkik yaptığımız nüshanın özellikleri, tahkik yaparken kullandığımız metot anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise tahkiki yapılan kısım bulunmaktadır, bu bölümde, Nesrü'l-Cümân'ın, tahkik/edisyon-kritik kaidelerine uygun, sağlam bir metnini oluşturmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
This thesis includes a study and a scientific investigation documenting part of a manuscript that includes the interpretation of Surat Al-Ma'idah, Surat Al-An'am, and Surat Al-A'raf in its entirety, by its author Muhammad b. Korkmaz Al-Nasiri Al-Aqtamari Al-Sharkasi Al-Qahiri Al-Hanafi (d. 882 AH / 1478 AD), who is one of the scholars of the ninth century AH and his life was during the Mamluk Burji era in Egypt (827-923 AH / 1382-1517 AD). b. Korkmaz classified this interpretation primarily in the style of Sufi allusive interpretations that focuses on interpreting some verses of the Qur'an in a way other than their apparent meaning, for a hidden allusion that appears to the people of behavior and Sufism in agreement with the general texts of the Sharia and language. He interpreted the Qur'an with the Qur'an and the Qur'an with the Hadith and Athar. The author summarized his interpretation, refined it, and quoted its meanings from his first interpretation called“Fatih al-Rahman fi Tafsir al-Qur'an.”He stated this in his introduction, but when following his expressions, we find that he relied on an interpretive source more than“Fatih al-Rahman,”which is the book“Alta`welat Alnajmeh”, and this book belongs to the author Necmeddin Kübra (d. 618/1221). Then he followed a regular approach throughout the interpretation from Surat Al-Fatiha to Surat Al-Nas and divided it into four parts, where he divided the verses of the surahs thematically and titled each division with a rhyming title, then he interpreted each group of verses separately in a brief manner with few phrases, using rhetorical methods and weaving it with rhyming scattered phrases. He was creative in using verbal embellishments in it, especially the rhyming style, which we notice in most of the phrases scattered from the beginning of the interpretation to the end, adding to that some of his poems, focusing in his discourse in the interpretation on preaching, guidance, and urging good deeds, piety, and sincerity of deeds to God, as encouragement and intimidation, in addition to what he focuses on of ecstasy and divine love, and this is similar to the Sufi allusive interpretations, and this distinctive rhetorical style gave this interpretation a feature that had never been interpreted before, and what increases the value and credibility of this manuscript is that The interpreter wrote with his pen the two copies of the interpretation that were found, one of which was adopted for investigation because the second did not include the section that was to be investigated. I presented a study to investigate the text that included three chapters; the first chapter revolves around the life of the author of the interpretation, his scientific biography, and the effects that he had mentioned in the sources. As for the second chapter, it revolves around the interpretation itself, describing the nature of the manuscript copies that were found and an analysis of the scientific method that the author followed within the investigated part. Then I attached it to the third chapter that includes the investigated section of the manuscript, in this section, we will try to create a solid text of Nesrü'l-Cümân that complies with the principles of critical edition.