Futbol kulüplerinin sosyal medya kullanımında yeni eğilimler: Ümraniyespor Kulübü ve TikTok örneği
New trends in social media use by football clubs: The case of Ümraniyespor and TikTok
- Tez No: 908518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖNÜRMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Ümraniyespor, TikTok, Sosyal Medya, Futbol, Spor, Ümraniyespor, TikTok, Social Media, Football, Sports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Temel amacı, futbol kulüplerinin sosyal medya paylaşımlarındaki yeni eğilimlerini irdelemek ve dönüşmekte olan iletişim dünyasında futbol takipçilerine yönelik yapılan paylaşımların içerik özelliklerini tespit etmek olan bu çalışmada, futbol kulüplerinin sosyal medya paylaşımlarında yer alan stratejiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda örneklem olarak belirlenen Ümraniyespor futbol kulübünün, TFF Süper Ligi'ne yükseldiği tarihten itibaren, 2022-2023 Süper Lig sezonunda resmi TikTok platformunda paylaşmış olduğu 100 adet içerik nitel veri analizi yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın veri analizinde araştırma soruları doğrultusunda alt kategoriler tanımlanmış ve verilerin kodlanması, MAXQDA programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda Ümraniyespor futbol kulübün resmi TikTok hesabında yaptığı paylaşımlarda en fazla eğlendirici içerikler ürettiği, bu içerikleri futbol dışı mem görüntüleri kullanarak ürettiği tespit edilmiştir. Ayrıca incelenen videoların açıklama kısımlarında yazılı metinden daha fazla emoji kullanımı olduğu da tespit edilmiştir. Bu durum dijitalleşen iletişim dünyasında, yaşanan durum ve olayları ifade ederken yazılı metinden ziyade emoji kullanımın tercih edilmeye başlandığını göstermektedir. Aynı zamanda yapılan incelemede, kullanılan yazılı metinlerin yalnızca Türkçe olmadığı İngilizce paylaşımlarında yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum Ümraniyespor kulübünün TikTok platformu aracılığıyla küresel bir etkileşim ağı oluşturmak istediğinin göstergesidir. Çalışmanın sonucunda örneklem konumundaki Ümraniyespor'un, TikTok platfromunun yapısına göre, kurgusal hikayelerden beslenen, dinamik ve eğlendirici biçimde içerik paylaşma stratejisine eğilimli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine new trends in football clubs' social media posts and to identify the content characteristics of posts directed at football followers in the evolving communication landscape. In this context, the strategies employed in football clubs' social media posts were explored. The study focused on the content shared by Ümraniyespor Football Club on its official TikTok platform during the 2022-2023 Süper Lig season, from the date of its promotion to the Turkish Football Federation (TFF) Süper Lig. A total of 100 posts were analyzed using the content analysis method, one of the qualitative data analysis techniques. In the data analysis process, subcategories were defined based on the research questions, and data coding was carried out using the MAXQDA program. The findings of the study revealed that the Ümraniyespor Football Club predominantly produced entertaining content on its official TikTok account, often utilizing non-football-related memes. Additionally, it was observed that more emojis were used than written text in the captions of the analyzed videos. This trend suggests a preference for emojis over written text in the digitized communication world when expressing situations and events. Furthermore, it was noted that the written texts were not exclusively in Turkish, with some posts being in English. This indicates that Ümraniyespor aims to create a global interaction network through the TikTok platform. As a result of the study, it was concluded that Ümraniyespor, as the sample subject, tends to adopt a content-sharing strategy that is dynamic, entertaining, and fueled by fictional narratives, aligning with the structure of the TikTok platform.