Yetişkin bireylerde sezgisel yeme davranışı ve bkı arasındaki ilişkinin incelenmesi
In adult individuals intuitive eating behavior and examining the relationship between bmi
  1. Tez No: 908592
  2. Yazar: ZEYNEP BERRAK BARUTCU ARIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Body image, body mass index, awareness, intuitive eating, nutrition
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırma, Beden kitle indeksi ile Sezgisel yeme davranışı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Kesitsel türde olan araştırmaya Kasım 2023-Nisan 2024 tarihleri arasında, belirli bir bölgeyle sınırlı olmayan, gönüllü 18-65 yaş aralığındaki çevrimiçi ulaşılan 383 kişi dahil edildi. "Bireylerin sosyo-demografik özelliklerini, sağlık bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını, antropometrik bilgilerini içeren online anket formu ve Sezgisel Yeme Ölçeği-2 sorularını içeren çevrimiçi anket formu uygulanarak veriler toplandı ve tüm istatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanıldı. Normal dağılım varsayımını sağlayan değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grup arası karşılaştırmalarında ANOVA testi kullanıldı. Parametrik testlerin kullanılmasından grup farkı için Post Hoc testi yapıldı ve grup ortalamaları parametrik çoklu karşılaştırma testi olan Bonferroni metoduyla incelendi. Bulgular: Araştırmaya katılanların çoğunluğu kadın (%61.1), bekar (%53.3), lisans mezunu (%55.9) ve çalışıyordu (%69.7).
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to reveal the relationship between Body Mass Index and Intuitive Eating. Material and Method: "Data were collected by applying an online survey form containing individuals' socio-demographic characteristics, health information, nutritional habits, anthropometric information and Intuitive Eating Scale-2 questions, and all statistical analyzes were performed using SPSS 25.0 program. Independent samples t test was used for comparisons between two groups of variables that met the assumption of normal distribution, and ANOVA test was used for comparisons between more than two groups. Post Hoc test was performed for group differences due to the use of parametric tests, and group averages were examined with the Bonferroni method, which is a parametric multiple comparison test. Result: The majority of the participants in the study were female (61.1%), single (53.3%), had a bachelor's degree (55.9%) and were working (69.7%). The study found significant gender differences in intuitive eating scale scores (p0.05). More research is needed to investigate the effects of intuitive eating behavior on long-term health outcomes and potential interventions to promote intuitive eating practices.