Tüketicilerin böceklere ve deniz yosunlarına karşı tutumlarını keşfetmek
Exploring consumers attitudes towards insects and saeweed
  1. Tez No: 908684
  2. Yazar: HAVVA NUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif gıda, Böcek tüketimi, Deniz yosunu tüketimi, Yeni gıdalara duyarlılık, Alternative food, Insect consumption, Seaweed consumption, Sensitivity to novel foods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Dünyada oluşan küresel ısınma, iklim değişikliği, dünya nüfusunun sürekli olarak artışı ile üreticilerin yaptıkları üretim tüketicilerin gıda arzını karşılayamamaktadır. Bu bağlamda tüketicilerin günümüzün endüstriyel ve bilimsel araştırmalarıyla birlikte bilinçlenerek alternatif ve sürdürülebilir tüketim kalıplarına yönelmesi beklenebilecek bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı tüketicilerin deniz yosunu ve yenilebilir böcek tüketimine yönelik tercihlerini ve bu duruma etki eden faktörleri belirlemektir. Buna göre Antalya'da 132 katılımcı ile yüz yüze anket görüşmesi yapılmıştır. Deniz yosunu tüketim tercihini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla Probit modeli kullanılmıştır. Tüketicilerin yenilebilir böcekleri tercih etmeme nedenleri bulanık eşli karşılaştırma yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular toplumun böcekleri yiyecek olarak tüketmeye yatkın olmadığını göstermektedir. Böcek tüketmeme nedenleri önem sırasına göre iğrenme, sağlık kaygısı, görünüş, inanç, tat algısı, doku algısı, etik ve ahlaki değerler, sertlik algısı ve korku algısıdır. Araştırma sonucuna göre deniz yosununun yiyecek olarak tüketilmesine ilgi çok daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to global warming, climate change ve the continuous increase in the world population, the production of producers cannot meet the food demve of consumers. In this context, it is an expected result that consumers are becoming more conscious with today's industrial ve scientific research ve turning to alternative ve sustainable consumption patterns. The aim of this research is to determine the preferences of consumers towards seaweed ve edible insect consumption ve the factors affecting this situation. Accordingly, a face-to-face survey interview was conducted with 132 participants in Antalya. Probit model was used to determine the factors affecting seaweed consumption preference. The reasons why consumers do not prefer edible insects were determined using the fuzzy paired comparison method. The findings show that the society is not inclined to consume insects as food. The reasons for not consuming insects are, in order of importance, disgust, health concerns, appearance, belief, taste perception, texture perception, ethical ve moral values, hardness perception ve fear perception. According to the research results, there is much more interest in consuming seaweed as food.