Synthesis and modification of hexagonal boron nitride
Hekzagonal bor nitrürün sentezlenmesi ve modifikasyonu
  1. Tez No: 90882
  2. Yazar: ERHAN BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hekzagonal bor nitrür, turbostratik bor nitrür, tabakalar arası uzaklık, d-7t etkileşimi, Hexagonal boron nitride, turbostratic boron nitride, interlaying spacing, d-rc interaction. IV î>OKÜftîANTASYOII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET HEKZAGONAL BOR NİTRÜRÜN SENTEZLENMESİ VE MODİFİKASYONU Budak, Erhan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Çetin BOZKURT Eylül 1999, 54 sayfa Bu çalışmada, O'Connor'ın modifıye edilmiş sentez yöntemiyle hekzagonal bor nitrür sentezlenmiş ve karşılaştırmalar için çeşitli metallerin nitratları, Mtn(N03)m, (Mt: Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn ve Ag) 1:100 w/w oranında karıştırılark Mt-BN kompozitleri sentezlenmiştir. Her bir kompozitin Fourier Transform Infrared Spectrometresi, (FTIR), X-lsinlan Floresans Spektroskopisi, (XRF), X-lsmlan Difraksiyonu, (XRD) ve Taramalı Elektron Mikroskop, (SEM) analizleri yapılmıştır. FTIR analizleri uyum içinde olup, XRF ile her bir metalin varlığı ispat edilmiştir.XRD sonuçları BN tabakalarının kullanılan metal türüne göre değiştiğini göstermiştir. Bu değişimin öncelikle metallerin valens elektronlarıyla (d-71 etkileşimi) ve ikinci olarak metallerin atom yarıçaplanyla bağlantılı olduğu bulunmuştur. SEM analizlerinde metallerin atom yarıçapı artmasıyla kristallerin büyüdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND MODIFICATION OF HEXAGONAL BORON NITRIDE Budak, Erhan MSc, Department of Chemistry Supervisor: Assist.Prof.Dr. Çetin BOZKURT September 1999, 54 pages In this study, hexagonal boron nitride were synthesised with using the modified O'Connor method and different nitrate of metals, Mtn(N03)m, (Mt: Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn ve Ag) were added in 1:100 w/w ratio to synthesise metal-BN composites. Fourier Transform Infrared Spectrometer, (FTIR), X-Ray Fluorescence, (XRF), X-Ray Diffraction, XRD, and Scanning Electron Microscope, (SEM) analyses were done for each composites. UlFTİR analyses were similar to the literature and with using XRF, presence of each metals were proofed. XRD results indicated that interlaying spacing of h-BN were changed with used metals. This change depends on first valance electrons of metals (d-n interaction) and secondly depends on atomic radius of metals. SEM analyses illustrated that the longer the atomic radius of metals, the greater the size of the h-BN crystal.