The Study of the effects of L-enantiomers, temperature, electrolyte and structure of the chiral dopants on the pitch in some amphiphilic cholesteric phases
Bazı amfifilik kolesterik fazlarda L. izomerinin, sıcaklığın, elektrolitin ve optikçe etkin dopant yapısının heliks adım uzunluğuna etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 90883
  2. Yazar: ÇİĞDEM GEZER OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ACIMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolesterik faz, Heliks adım uzunluğu. IV, Cholesteric phase, Pitch length
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET BAZI AMFİFİLİK KOLESTERİK FAZLARDA L-İZOMERİNİN, SICAKLIĞIN, ELEKTİROLİTİN VE OPTİKÇE ETKİN DOPANT YAPISININ HELİKS ADIM UZUNLUĞUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Gezer Ocak, Çiğdem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ Eylül 1999, 82 sayfa Bu çalışmada, miselli kolesterik fazların heliks adım uzunluğunu etkileyen dört değişken incelendi. Bunlar, rasemik karışımlardan hazırlanan nematic fazlara L-enansiyomerin etkisi, sıcaklığın, eklenen tuzun ve optikçe etkin dopant yapısının heliks adım uzunluğuna etkisidir. Racemik karışımlarından hazırlanan nematic fazlara L-izomerin etkisini belirlemek için DL-serin hidroklorür desilester (DL-SDE)/NaCI/H20 ve potasyum N-lauril DL-alaninat (DL-LAK)/Na2S04/dekanol (Dec.)/H20 sistemleri incelenmiştir. L-enansiyomerin derişimi artırıldığında ilgili kolesterik fazların adım uzunluğunun azaldığı tespit edilmiştir. 111Heliks adımının sıcaklığa bağımlılığı için farklı kolesterik sistemler incelenmiş ve sonuç olarak DL-LAK/L-LAK/NazSCWDec/F^O sisteminin heliks adımının artan sıcaklıkla uzadığı, DL-SDE/L-SDE7NaCI/H20 ve L- SDE/NaCI/H20 sistemlerinin heliks adımlarının kısaldığı ve DACI/Na2S04/L-MA/H20 sisteminde heliks adımın önemli bir şekilde değişmediği bulunmuştur. Kolesterik fazlara tuzun etkisi incelenmesinde üç kolesterik sistemde adım uzunluğu ile tuz derişimi arasında bir bağlantı olduğu tespit edildi. Elektrolit derişimi artırıldığında L-SDE, DACI/L-MA ve DL-LAK/L- LAK sistemlerinin heliks adımlarının uzadığı bulunmuştur. Heliks adım uzunluğuna optikçe etkin dopantlardan L-MA ve R- HMA'nın yapısının etkisi incelenmiştir. DL-SDE/NaCI/HaO ve DACI/NH4CI/H2O sistemlerinin kolesterik fazlarında L-MA'nın R-HMA'dan daha kısa adımlar indükiediği saptanmış, dolayısıyla aromatik halkaya sahip L-MA'nın, siklohegzan halkaya sahip R-HMA'dan daha iyi misel içine yerleştiği ve etkileştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STUDY OF THE EFFECTS OF L-ENANTIOMERS, TEMPERATURE, ELECTROLYTE AND STRUCTURE OF THE CHIRAL DOPANTS ON THE PITCH IN SOME AMPHIPHILIC CHOLESTERIC PHASES Gezer Ocak, Çiğdem MSc, Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ September 1999, 82 pages In this study, four aspects that showed the factors influencing the pitch in micellar cholesterics, have been studied. These factors were the effect of the L-enantiomer on the nematic phase, formed by racemic mixtures, the effect of temperature on the pitch, the effect of adding salt on the pitch and the effect of the structure of the chiral dopants on the pitch in cholesteric phases. These are summarized successively. DL-serine hydrochloride decyiester (DL-SDE)/NaCI/H20 and potassium N-lauroyl DL-alaninate (DL-LAKyNa^CVDecanol (Dec.)/H20 nematic systems were prepared to determine the effect of added L- B0IÜM4M1MY0M MEEKERisomers. It was found that the pitch length of the related cholesteric phases decreases as the concentration of L-enantiomer was increased. The temperature dependence of the pitch of different cholesteric systems were investigated. It was observed that the pitch of DL-LAK/L- LAK/Na2S04/Dec./H20 system was lengthened, the pitches of DL-SDE/L- SDE/NaCI/H20 and L-SDE/NaCI/H20 cholesteric phases were shortened and the pitch of DACI/Na2S04/L-MA/H20 phase was not significantly changed with increased temperature. By the study of the effect of added salt on cholesteric phases, we have found that there was a relation between salt concentration and the pitch length in three cholesteric systems. The pitches of the systems L- SDE, DACI/L-MA and DL-LAK/L-LAK were observed to lengthen as the concentration of electrolyte was increased. The effect of the structure of the chiral dopants L-MA and R-HMA on the pitch was investigated. Using the cholesteric phases of DL- SDE/NaCI/H20 and DACI/NH4CI/H20 where the pitch induced by L-MA was strikingly shorter than the pitch induced by R-HMA. Consequently, It was thought that the interactions as well as the incorporation of L-MA containing an aromatic ring within the micelles were better tfian R-HMA with cyclohexane ring.