Türkiye'de genç erkek modası anlayışı temelinde erkeklik inşası
Building masculinity on the basis of young men's fashion concept in Turkey
- Tez No: 908887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZATEŞLER ÜLKÜCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Moda sosyolojisi, kimlik, erkeklik çalışmaları, moda kuramları, erkeklik kuramları, Fashion sociology, identity, masculinity studies, fashion theories, masculinity theories
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
Moda çalışmaları, sosyal bilimler içerisinde yer alan sosyoloji, psikoloji, tarih, kültür çalışmaları gibi birçok akademik disiplinin kesişim noktasında bulunmaktadır. Bu nedenle moda toplumu etkileyen ve ondan etkilenen bir olgu olarak, kültür ve beden ile olan ilişkisi temelinde ayrıca kimlik inşasındaki işlevi açısından sosyoloji disiplini çerçevesinde ele alınıp hem epistemolojik hem ontolojik olarak incelenebilmektedir. Ancak sosyal bilimler içerisinde modanın derinlemesine incelenmesi akademi çevresinde yetersiz kalmıştır. Bu çalışma, bir toplumsal olgu olan modayı hem epistemolojik hem ontolojik olarak ele almaktadır. Modanın kendisi toplumsal bir olgu olmasına ve tarihinin çok eski dönemlere dayanmasına rağmen Türkiye'de moda üzerine yapılan bilimsel çalışmaların sayısı azdır. Çalışmanın esas önemi Türkiye'de moda sosyolojisine katkı sağlamayı hedeflemesi, sosyoloji disiplini ve literatürü içinde modanın ele alınışına sosyolojinin diğer bir konusu olan kimlikler üzerinden katkı sağlaması ve uygulamalı sosyoloji alanında saha çalışması yaparak araştırma yöntem ve tekniklerini moda sosyolojisi içinde uygulamasıdır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı; Türkiye'de moda sosyolojisi oluşumuna ve moda sosyolojisi literatüründe moda ve erkek kimlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesine katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Fashion studies is at the intersection of many academic disciplines within the social sciences such as sociology, psychology, history and cultural studies. For this reason, fashion, as a phenomenon that affects and is affected by society, can be examined both epistemologically and ontologically, on the basis of its relationship with culture and the body, and in terms of its function in identity construction, within the framework of the discipline of sociology. However, in-depth examination of fashion within social sciences has remained insufficient in the academic environment. This study deals with fashion, a social phenomenon, both epistemologically and ontologically. Although fashion itself is a social phenomenon and its history dates back to ancient times, the number of scientific studies on fashion in Turkey is low. The main importance of the study is that it aims to contribute to the sociology of fashion in Turkey, contributes to the discussion of fashion within the discipline and literature of sociology through identities, which is another subject of sociology, and applies research methods and techniques within fashion sociology by doing field work in the field of applied sociology. In this context, the main purpose of the research is; To contribute to the formation of fashion sociology in Turkey and to the examination of the relationships between fashion and male identities in the fashion sociology literature.