Avrupa Birliğinin komşuluk politikasında jeopolitik konumun önemi: AB ve Güney Kafkasya
The importance of geopolitical position in the neighborhood policy of the European Union: EU and South Caucasus
  1. Tez No: 908894
  2. Yazar: SHALALA TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Komşuluk Politikası, Dostlar halkası, jeostrateji, coğrafi konum, jeopolitik, Doğu Komşuluğu, Güney Komşuluğu, Akdeniz Ortaklığı, Güney Kafkas Komşuluğu, European Union, European Neighbourhood Policy, circle of friends, geostrategy, geographical location, geopolitics, Eastern Neighbourhood, Southern Neighbourhood, Mediterranean Partnership, South Caucasus Neighbourhood
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin gelişiminin yeni aşamasında mekânsal reformların önceliği Doğu'ya ve Güneye doğru genişlemesinde bölgesel aktörlerin rolünü inceliyor. Bu nedenle AB'nin ve Komşuluk Politikasında mevcut jeopolitik ve ekonomik stratejisini analiz etmek, Komşu ülkelerle, AB arasındaki ilişkiye odaklanılarak AB genişlemesinin ve gelişmesinin bu bölgelerin yerleştiği konuma göre jeostratejik çıkarları üzerindeki etkisini değerlendiriyor. Bununla da 'dostlar halkasının' oluşumunu göstererek, Avrupa Komşuluk Politikasının AB'nin jeopolitik gelişim süreçlerine katkısını analiz edeceğiz. Coğrafi konuma göre AB genişlemesini Avrupa Komşuluk Politikasının uygulanmasında birçok perspektiften incelenecektir. Avrupa Birliği'nin Komşuluk Politikasının“Doğu Ortaklığı”çerçevesinde Güney Kafkasya coğrafi bölgesindeki temel jeostratejik ve siyasi hedeflerini vurgulamıştır. Çalışmanın sonuçları daha derinlemesine araştırmalara olanak sağlayacaktır. Yukarıdaki sorunları çözmek için: genel bilimsel bilgi yöntemleri- analiz, sentez, karşılaştırmalı tanımlayıcı yöntem, soyutlama, genelleme; tarihsel yöntem, sistem analizi; kartografik yöntem, biçimsel mantık yasaları gibi araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışma, uzmanların: siyaset bilimciler, tarihçiler, filozoflar, ekonomistler ve sosyologların makalelerindeki alıntılarından faydalanarak hazırlandı.
Özet (Çeviri)
This article analyses the role of regional actors in the enlargement of the European Union towards the East and South. It focuses on spatial reforms in the new phase of the EU's development. It analyses the current geopolitical and economic strategy of the EU and its neighbourhood policy, focusing on the relationship between the EU and the neighbouring countries. It assesses the impact of EU enlargement and development on the geostrategic interests of these regions in relation to their location. We will analyse the contribution of the European Neighbourhood Policy to the geopolitical development processes of the EU, showing the formation of the“circle of friends”. The implementation of the European Neighbourhood Policy will analyse EU enlargement by geography from several perspectives. It highlighted the main geostrategic and political objectives of the European Union's Neighbourhood Policy in the geographical region of the South Caucasus within the framework of the“Eastern Partnership”. The results of the study will allow for further in-depth research. In order to solve the above mentioned problems: general scientific methods of knowledge- analysis, synthesis, comparative descriptive method, abstraction, generalisation; historical method, system analysis; cartographic method, laws of formal logic were used. The study was prepared with the help of quotations from the articles of experts: political scientists, historians, philosophers, economists and sociologists.