Avrupa Birliği genişleme sürecinde ortaya çıkan göç deneyimleri çerçevesinde Polonya-Türkiye karşılaştırması
A Poland-Turkey comparison within the framework of migration experiences arising in the European Union enlargement process
- Tez No: 908899
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİP ASAF BEKAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Emeğin Serbest Hareketliliği, Göç, Polonya, Türkiye, European Union, Free Movement of Labor, Migration, Poland, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
1951 yılında imzalanan Paris Antlaşması ile altı devlet tarafından kurulan Avrupa Birliği, geçirdiği genişleme dalgalarından sonra 27 üyeye ulaşmıştır. Avrupa Birliği'ne yeni üye ülkelerin katılıp, birliğin sınırları genişlemesi ile, siyasal, beşeri ve ekonomik bazı sebeplerden kaynaklanan yasal veya yasadışı göç hareketleri yaşanmıştır. Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeler, birlik içerisinde, 1957 Roma Antlaşması ve 1987 Tek Avrupa Senedi ile ortak ve tek pazar kurmuştur. Buna göre kişiler, eşyalar, hizmet ve sermaye birlik içerisinde serbest dolaşıma tabidir. Son genişleme dalgası ile ekonomik yönden gelişmemiş Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Kişilerin, malların ve hizmetlerin serbestçe dolaşımı birlik içerisinde ekonomik yönden gelişmemiş bazı ülke vatandaşlarının, daha gelişmiş birlik üyesi ülkelere göç etmesine sebep olmuş ve birlik içerisinde emeğin serbest hareketliliğinden kaynak bir göç hareketi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği'ne yeni üye ülkelerin katılması ve birliğin sınırlarının genişlemesi ile Avrupa Birliği'nin, emeğin serbest hareketliliğinden kaynaklanan göç hareketleri ile karşılaşıp karşılaşmadığı ortaya konulacak ve 2004 yılında AB'ye üye olan Polonya Cumhuriyeti'nin, bu kapsamdaki göç deneyimleri örnek olarak incelenecektir. Bununla birlikte, Türkiye'nin AB'ye üye olması durumunda, Polonya Cumhuriyeti'nin yaşadığı deneyimler çerçevesinde, AB'nin emek göçü kapsamında hangi açılardan etkilenebileceğine ilişkin çıkarım yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Union established by six member countries by Treaty of Paris signed in 1951, has reached 27 member states after the enlargement process. Together with joining of the member states and expanding the border lines of EU, regular or irregular migration movements have been occured in the EU area because of political, social and economical situations. The member countries of EU have establihed common and single market in the union with the 1957 Treaty of Rome and the 1987 single European Act. Accordingly, labour, goods, services and capitals are subjected to free movement within the EU area. With the last enlargement wave, the economically underdeveloped Balkan and Eastern European countries became members of the European Union. The free movement of people and labor has caused the citizens of some countries that are not economically developed in the union to migrate to the more developed member countries of the union, and a migration movement has emerged due to the free movement of labor within the union. In this study, with the accession of new member states to the European Union and the expansion of the borders of the union, it will be shown whether the European Union has faced migration movements arising from the free movement of labor. In addition, the migration experiences of the Republic of Poland become a member of the EU in 2004, will be examined as an example and inference will be made about how the EU may be affected by similar migration movements if Turkey becomes a member of the EU.