Bağımsızlık sonrası küreselleşmenin Azerbaycan üzerinde etkilerinin şehirleşmeye etkisi
The impact of globalization on urbanization in Azerbaijan after independence
  1. Tez No: 908936
  2. Yazar: JALAL BABAZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA MUĞAN ERTUĞRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Şehirleşme, Küreselleşme, Ekonomi, Dış Ticaret
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünya nüfusu, hızla büyüyen şehir bölgelerinde ikamet etmeyi tercih ediyor. Kentleşme, yaşamsal beklentiler üzerinde etkili bir unsurdur. Kentler, halka ihtiyaç duyulan mal ve hizmetler açısından erişimin kolay olduğu ve yaşamsal konforun artış gösterdiğı yerlerdir. Kentleşmeyle, eğitim olanaklarının, sağlık hizmetlerinin, temiz kullanım suyunun ve gıdanın kolay temin edildiği ve sonuçta yaşamın kolaylaştığı, yaşamsal beklentilerin olumlu etkilendiği görülür. Kentsel alanların yayılması, ekosistem hizmetlerindeki azalmayla doğrudan ilişkilidir, ancak nüfus artışı ve ekonomik büyümenin etkileri daha dolaylıdır. Şehirleşme, ekonomik büyüme ve gelişmenin bir göstergesi olarak önemli bir faktördür. Bu tez, dış ticaretin şehirleşmeye etkilerini analiz ederek, küreselleşmenin Azerbaycan'da şehirleşme süreçlerini nasıl şekillendirdiğini açıklamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, küreselleşmenin sosyal, kültürel ve ekonomik yapı üzerindeki etkilerini anlamak için kapsamlı bir literatür taraması ve analitik bir çerçeve sunmaktadır. Yapılan araştırma Azerbaycan'ın küreselleşme sürecinde oluşan etkilerin genel anlamda şehirleşme bağlamında etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Azerbaycan'ın dış ticaret politikaları, küresel pazarlara açılma çabaları ve uluslararası ticaretteki rolü, ülkenin ekonomik dönüşümünü belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Tez, Azerbaycan'ın küresel ticaret ağına entegrasyonunun ekonomik büyüme, iş fırsatları ve gelir dağılımı üzerindeki etkilerini araştırmakta ve bu etkilerin özellikle şehirleşme süreçlerine nasıl yansıdığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu tez, Azerbaycan'ın bağımsızlık sonrası dönemdeki küreselleşme süreçlerini ve bu süreçlerin dış ticaret ile şehirleşme üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Azerbaycan'ın bu dinamik süreçlerle başa çıkma stratejilerini belirlemek ve ülkenin gelecekteki ekonomik ve sosyal gelişimine ışık tutmak amacıyla önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
World population prefers to reside in rapidly growing urban areas. Urbanization is a significant factor influencing life expectations. Cities are places where access to essential goods and services is easily attainable, leading to an increase in the overall comfort of life. With urbanization, it is observed that educational opportunities, healthcare services, clean water, and food are easily accessible, ultimately positively impacting life expectations. The expansion of urban areas is directly related to the decrease in ecosystem services, but the effects of population growth and economic growth are more indirect. Urbanization serves as an indicator of economic growth and development. This thesis aims to explain how foreign trade influences urbanization and how globalization shapes the urbanization processes in Azerbaijan. Additionally, it provides a comprehensive literature review and an analytical framework to understand the social, cultural, and economic impacts of globalization. The research conducted aims to examine the overall impact of globalization on urbanization in the context of Azerbaijan. The country's foreign trade policies, efforts to open up to global markets, and its role in international trade play a crucial role in determining the economic transformation of the nation. The thesis investigates the effects of Azerbaijan's integration into the global trade network on economic growth, job opportunities, and income