Hizmetkar liderliğin çalışan performansı üzerindeki etkisinde iş tatmini ve örgütsel bağlılığın aracı rolü: Tasarruf finansman sektöründe bir uygulama
- Tez No: 908956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan Performansı, Hizmetkâr Liderlik, İş Tatmini, Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Employee Performance, Servant Leadership, Job Satisfaction, Leadership, Organizational Commitment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Liderler organizasyonun başarısında belirleyici bir rol oynamakta olup, sahip olduğu özellikler ve yaklaşımlar ile çalışanların performansı, örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerinde derin etkiler yaratabilmektedir. Bu tez, liderliğin farklı bir boyutunu, liderlerin kendilerini çalışanlarına hizmet etmeye adamalarını vurgulayan hizmetkâr liderlik yaklaşımını ele almaktadır. Hizmetkâr liderliğin çalışan performansına etkisinde örgütsel bağlılık ve iş tatmininin aracı etkileri incelenmektedir. İstanbul'da yer alan tasarruf finansman çalışanlarının sayısı 4500' ü aşkın olup, araştırma örneklemi 502 çalışandan oluşmaktadır. Tasarruf finansman çalışanlarından elde edilen veriler SPSS V.26, AMOS 26 ve PROCESS MACRO istatistiksel programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda hizmetkâr liderliğin çalışan performansı, örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerinde olumlu etkilerinin olduğuna ulaşılmıştır. Hizmetkar liderliğin çalışan performansına etkisinde; örgütsel bağlılık ve iş tatminini aracılık rolleri bulunduğunu öngören hipotezler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leaders play a decisive role in the success of the organization and can have profound effects on employee performance, organizational commitment and job satisfaction with their characteristics and approaches. This thesis examines a different dimension of leadership, the servant leadership approach, which emphasizes leaders' dedication to serving their employees. The mediating effects of organizational commitment and job satisfaction on the effect of servant leadership on employee performance are examined. The number of savings finance employees in Istanbul is over 4500 and the research sample consists of 502 employees. The data obtained from savings finance employees were analysed using SPSS V.26, AMOS 26 and PROCESS MACRO statistical programs. As a result of the analyses, it was concluded that servant leadership has positive effects on employee performance, organizational commitment and job satisfaction. Hypotheses predicting that organizational commitment and job satisfaction have mediating roles in the effect of servant leadership on employee performance were supported.