Cilt kanseri hastalarında beden imajı algısı ve benlik saygısının değerlendirilmesi
Evaluation of body image perception and self-esteem in patients with skin cancer
- Tez No: 908986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algı, Beden İmajı, Benlik Saygısı, Cilt Kanseri, Perception, Body Image, Self-Esteem, Skin Cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Cilt kanseri görülme sıklığı dünyada ve ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Cilt kanseri hastalarında düşük benlik saygısı, olumsuz benlik algısı ve sosyal izolasyon gibi psikososyal sorunlarla karşılaşabilmekte ve ameliyat sonrası iyileşme süresini uzatabilmekte, komplikasyonları artırabilmekte ve cerrahi sonuçlardan memnuniyetsizliğe yol açabilmektedir. Bu nedenle cilt kanseri hastalarında beden imajı algısı ve benlik saygısının değerlendirilmesi önemlidir. Amaç: Bu çalışma, cilt kanseri hastalarında beden imajı algısı ve benlik saygısının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Kesitsel, ilişki arayıcı ve tanımlayıcı araştırma tasarım tipinde olan bu araştırma, Aralık 2023- Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul'da yer alan bir şehir hastanesinin plastik ve rekonstrüktif cerrahi kliniğinde 320 hasta ile gerçekleştirildi. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Hasta Bilgi Formu, Beden Algısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaşı 18 ile 100 yıl arasında değişmekte olup, ortalamasının 63,9 ± 18,4 olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan hastaların beden algısı ve Rosenberg benlik saygısı ölçeklerinden aldıkları puan ortalamasının 129,6 ± 26,1 olduğu görülmüştür. Ölçekten alınacak puan 135'in altında olduğunda düşük beden algısı olarak yorumlanmaktadır. Hastaların düşük beden algısının olduğu görülmektedir. Hastaların Rosenberg benlik saygısı puan ortalamalarının ise 2,6 ± 1,5 olduğu, çalışmaya katılan hastaların orta benlik saygısı düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Hastaların beden algısı ölçeği ile Rosenberg benlik saygısı ölçeği puan ortalamaları arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p0,05). Sonuç: Cilt kanseri hastalarının düşük beden algısının olduğu ve orta benlik saygısı düzeyinde olduğu belirlendi. Hemşirelerin bu hasta grubuna bakım verirken beden algısı ve benlik saygısı düzeylerini göz önünde bulundurmaları önemlidir. Cilt Kanseri hastalarının yaşadığı fiziksel ve duygusal etkilerle baş etmeye yönelik eğitimler planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The incidence of skin cancer is increasing day by day in the world and in our country. Skin cancer patients may encounter psychosocial problems such as low self-esteem, negative self-perception and social isolation, and may prolong postoperative recovery time, increase complications and lead to dissatisfaction with surgical results. Therefore, it is important to evaluate body image perception and self-esteem in skin cancer patients. Objective: This study was conducted to evaluate body image perception and self-esteem in skin cancer patients. Method: This cross-sectional, correlational and descriptive research design study was conducted with 320 patients in the plastic and reconstructive surgery clinic of a city hospital in Istanbul between December 2023 and September 2024. Patient Information Form, Body Perception Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale were used as data collection tools and data were obtained by face-to-face interview method. Results: The age of the patients participating in the study ranged between 18 and 100 years, and the mean score was 63.9 ± 18.4. The mean score of the patients who participated in the study from the body perception and Rosenberg self-esteem scales was 129.6 ± 26.1. When the score to be taken from the scale is below 135, it is interpreted as low body perception. It is seen that the patients have low body perception. The mean Rosenberg self-esteem score of the patients was 2.6 ± 1.5, and it was determined that the patients participating in the study were at a medium self-esteem level. It was determined that the relationship between the mean scores of the body perception scale and Rosenberg self-esteem scale was statistically significant (p0.05). Conclusion: Skin cancer patients were found to have low body perception and moderate self-esteem level. It is important for nurses to consider body perception and self-esteem levels while caring for this patient group. Trainings should be planned to cope with the physical and emotional effects experienced by skin cancer patients.