Laboratuvarda farklı yoğunluklarda yetiştirilen orius laevigatus (Heteroptera: Anthocoridae)'un bazı özelliklerinin araştırılması
Investigation of some biological characteristics of orius laevigatus (Heteroptera: Anthocoridae) grown at different densities in the laboratory
  1. Tez No: 908997
  2. Yazar: TUBA SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Mücadele, Kitle Üretim, Orius laevigatus, Predatör, Biological Control, Mass Rearing, Orius laevigatus, Predator
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Biyolojik mücadele yönteminde çeşitli doğal düşmanlar kullanılmaktadır. Bu doğal düşmanların başında predatör böcekler büyük bir öneme sahiptir. Predatörler; avcı böcek olarak adlandırılırlar. Bu çalışmada, predatör böcek Orius laevigatus Fieber (Heteroptera: Anthocoridae)'un laboratuvar koşullarında ekonomik ve hızlı kitle üretimi için farklı yoğunluklarda yetiştirilerek, en iyi biyolojik özelliklere sahip olduğu yoğunluğu belirlemek amacıyla 2022-2023 yıllarında yapılmıştır. Orius laevigatus iklim odasında (25±1°C, %60-70 orantılı nem, 16:8 aydınlık:karanlık) kültüre alınmıştır. Nimf dönemi üretimi için 1500, 2000 ve 2500 adet 0-24 saat yaşta olan nimfler, her biri 5 tekerrürlü olacak şekilde 5 L hacimli plastik kaplarda yetiştirilmiştir. Her tekerrürdeki predatör nimflerden oluşan ergin bireylerin sayısı kaydedilmiştir. Ergin dönemi için 500, 1000 ve 1500 adet 0-24 saat yaşta 1:1 oranında dişi/erkek olacak şekilde O. laevigatus erginleri her biri 3 tekerrürlü olacak şekilde 5 L hacimli plastik kaplarda yetiştirilmiştir. Her gün yapılan kontroller ile farklı ergin yoğunluğunun predatörün yumurta verimine olan etkisi belirlenmiştir. Bu süreçte avcıya besin olarak daha önce laboratuvarda üretilmiş olan dondurulmuş Ephestia kuehniella Zeller yumurtaları verilmiştir. Çalışmanın yapıldığı koşullarda nimf dönemi üretimi için ergin olma oranı 1500 adet nimf yoğunluğunda %78.68, 2000 adet nimf yoğunluğunda %76.58 ve 2500 adet nimf yoğunluğunda %81.85 oranında elde edilmiştir. Ergin dönemi için ise en yüksek yumurta verimi 1000 adet ergin yoğunluğunda dişi başına düşen yumurta sayısı 95.96 adet olarak elde edilmiş, 500 ve 1500'lük ergin yoğunluklarında ise dişi başına düşen yumurta sayısı sırasıyla 65.52 ve 62.99 adet olarak gözlemlenmiş ve aralarında önemli istatistiki bir fark görülmemiştir. Çalışma sonucunda, O. laevigatus'un ergin bireylerinin hangi yoğunluklarda daha ekonomik ve daha etkili kitle üretimlerinin yapılabileceği saptanmıştır. Bu konuda çalışanlara, en az besin kullanılarak en fazla birey üretimi sağlanması için 1000 adet ergin yoğunluğu ve 1500 adet nimf yoğunluğunda kitle üretimleri yapmaları tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Various natural enemies are used in biological control method. Predator insects are of great importance among these natural enemies. Predators are called hunter insects. In this study, predatory insect Orius laevigatus Fieber (Heteroptera: Anthocoridae) was grown at different densities for economic and rapid mass production under laboratory conditions and was carried out in 2022-2023 in order to determine the density with the best biological properties. Orius laevigatus was cultured in the climate chamber (25±1°C, 60-70% relative humidity, 16:8 light:dark). For nymphal stage production, 1500, 2000 and 2500 0-24 hour old nymphs were grown in 5 L plastic containers, each with 5 replications. The number of adult individuals consisting of predatory nymphs in each replication was recorded. For the adult period, 500, 1000 and 1500 O. laevigatus adults aged 0-24 hours in a 1:1 female/male ratio were reared in 5 L plastic containers with 3 replications each. The effects of different adult densities on the egg production of the predator were determined by daily controls. In this process, frozen Ephestia kuehniella Zeller eggs previously produced in the laboratory were given to the predator as food. Under the conditions of the study, the adulthood rate for nymphal stage production was obtained as 78.68% at a nymph density of 1500, 76.58% at a nymph density of 2000 and 81.85% at a nymph density of 2500. For the adult period, the highest egg production was obtained with a density of 1000 adults and the number of eggs per female was 95.96, while the number of eggs per female was observed as 65.52 and 62.99 at 500 and 1500 adult densities, respectively, and no significant statistical difference was observed between them. As a result of the study, it was determined at which densities the mass production of O. laevigatus adults could be done more cheaply and more effectively. Those working on this subject are advised to perform mass production at a density of 1000 adults and a density of 1500 nymphs in order to provide the highest individual production using the least amount of food.