Kişilik hakları ile ifade özgürlüğü çatışmasının dengelenmesi
Fair balance between right to respect for private and family life and freedom of expression
- Tez No: 909123
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İŞGÜZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Private life, Freedom of expression, Fair balance, Convention on Human Rights
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma kişilik hakları ile ifade özgürlüğü arasındaki çatışmanın dengelenmesini incelemektedir. Birinci bölümde, kişilik hakları ile şeref ve itibar hakkı kavramsal ve hukuki temelleriyle ele alınmış; ulusal ve uluslararası düzenlemeler incelenmiştir. İkinci bölümde ifade ve basın özgürlüğünün demokrasinin işleyişi için önemi, kapsamı ve sınırları tartışılmaktadır. Son bölümde ise AYM ve AİHM'in içtihatları üzerinden adil denge uyguladıkları kriterler incelenmiş ve her iki mahkemenin içtihatları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Anahtar Kelime: Özel yaşam, İfade Özgürlüğü, Adil denge, AİHS
Özet (Çeviri)
The notification of“Fair Balance between Right to Respect For Private and Family Life and Freedom of Expression”, which has examined under three chapters. Following that balance between necessities of freedonm of expression and right to private life is discussed in the thesis. In conclusion, the cases which the ECHR ruled that investigates for the balance between these two core rights under the European Convention on Human Rights