Öğretmen adaylarının sürdürülebilir eğitime ilişkin algı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of teacher candidates' perception levels regarding sustainable education
  1. Tez No: 909134
  2. Yazar: EDA OZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Eğitim, Sürdürülebilir Öğretmen, Çevre Eğitimi, Yeşil Okul, Sustainable Education, Sustainable Teacher, Environmental Education, Green School
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada sürdürülebilir eğitimde öğretmenlere yönelik algı düzeyleri ölçmek amaçlanmıştır. Araştırma, öğretmen adaylarının sürdürülebilir eğitim bilgi kaynaklarına erişim düzeyini, sürdürülebilir eğitim fırsatlarına yönelik algılarını, doğal sistemlerin sürdürülebilirliğini sağlama konusundaki düşüncelerini, günümüz ve gelecek nesil ihtiyaçlarına yanıt verebilme kapasitesini ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile çevre bilinci derslerinin etkilerini incelemektedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 Eğitim-Öğretim döneminde İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Eğitim Fakültesi'nde eğitim görmekte olan öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmaya 335 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma nicel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak danışman Prof. Dr. R. Cengiz AKÇAY'ın yönlendirmesi ile geliştirilen Sürdürülebilir Öğretmen Algısı ölçeği kullanılmıştır. 26 maddeden oluşan ölçeğin güvenirlik katsayısı 0,96 olarak bulunmuştur. Araştırmada elde edilen veriler, betimleyici istatistikler, Kolmogorov-Smirnov testi, t-testi, Spearman korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi,Kruskal Wallis H testi,Dunn's testi yoluyla çözümlenmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programından yararlanılmıştır. Cinsiyet, bölüm ve sınıf fark etmeksizin öğretmen adaylarının sürdürülebilir eğitim algılarının benzer olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle öğretmen adaylarının eğitim gördüğü bölüm ile sürdürülebilir eğitim algısı arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiş olup, bu farklılıkların öğretmen eğitimi programlarının geliştirilmesinde dikkate alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Çevre bilincini artırmak için öğretmen adaylarına yönelik sürdürülebilirlik eğitimlerinin güçlendirilmesi, onların gelecekteki eğitim uygulamalarında daha etkin bir şekilde sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the perception levels of teachers regarding sustainable education. The research examines teacher candidates' access levels to information sources on sustainable education, their perceptions of opportunities for sustainable education, their thoughts on ensuring the sustainability of natural systems, their capacity to meet the needs of current and future generations, and the impacts of sustainable development goals and environmental awareness courses. The study group consisted of teacher candidates studying in the faculty of education during the 2023-2024 academic year. A total of 335 teacher candidates participated in the study. The research utilized a quantitative survey model. The data collection tool, the Sustainable Teacher Perception Scale, was developed under the guidance of Prof. Dr. R. Cengiz AKÇAY. The scale consisted of 26 items and had a reliability coefficient of 0.96. The data obtained in the study were analyzed using descriptive statistics, the Kolmogorov-Smirnov test, t-test, Spearman correlation analysis, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and Dunn's test. The SPSS 22 software package was used for data analysis. The results revealed that teacher candidates' perceptions of sustainable education were similar regardless of gender, department, or class level. However, significant differences were observed between teacher candidates' departments and their perceptions of sustainable education. It was concluded that these differences should be considered in the development of teacher education programs. Strengthening sustainability education to enhance teacher candidates' environmental awareness will contribute to their more effective adoption of sustainability principles in their future teaching practices.